Шансът да попаднете на американски автомобил в Япония е много малък, но ако видите такъв, то, най вероятно ще е Jeep Wrangler.

Докато японските марки се срещат непрекъснато по пътищата в САЩ, американските производители се отказаха да продават колите си в Япония, въпреки че страната е третият най-голям автомобилен пазар в света.

Президентът Доналд Тръмп, както и Американският съвет за автомобилна политика, който представлява трите големи американски производители General Motors, Ford и Fiat Chryshler, смятат, че това е несправедливо.

Специалистите обаче виждат несъответствието между двата пазара, пише CNBC. Според тях американските производители не правят коли, които да отговарят на японския вкус. Освен това автомобилните компании в САЩ не са инвестирали средства за дилъри в Япония. Самите японци пък имат схващане, че американските превозни средства са ненадеждни и неефективни.

Около 40 процента от колите, продавани в Япония имат и специален клас за супер малки автомобили, наричани Kei коли. Почти всички са продукт на японски марки като Suzuki и Daihatsu. Япония е гъстонаселена страна и затова шофьорите предпочитат конвенционални или по-малки автомобили, с които е лесно да се маневрира по тесните улици.

"В Япония има различен пазар и различно търсене", казва Кристин Дзичек, вицепрезидент по индустрията, труда и икономиката в Центъра за автомобилни изследвания. За американските автомобили няма мита при влизане на японския пазар, но те въпреки това не са предназначени за там.

Японците са толкова отдадени на това да използват собствената си продукция, че 95 процента от колите, карани в страната са японски. А тези, които се внасят са най-често, са луксозни и спортни автомобили от Европа.

Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen, както и Audi продават десетки хиляди коли на японския пазар всяка година. Въпреки че количеството не изглежда много на база на местното производство, това никак не е малко.

Според специалисти американските производители дори не се опитват да пробият на японския пазар. Ford се оттегли изцяло през 2017 година, а GM продаде само 700 коли през 2018 година.

Причината е, че много трудно американските коли могат да бъдат сравнявани с японските, където производителите им да се фокусират върху една част, която да усъвършенстват. Така ще имат нещо, с което да се различават по някакъв начин.

Такъв пример е джипът на Fiat Chrysler. Wranglers e може би най-емблематичният джип на марката, който говори за начина на живот на американците. Джипът си е изградил и доста положителен имидж в други страни и се дава като добър пример за американска кола.