България е сред лидерите в Европа по добив на мед и лигнитни въглища. Това стана ясно по време на международната конференция "Future Minerals Forum" в Саудитска Арабия - едно от най-значимите икономически събития в Близкия Изток. Опитът на българските компании и постиженията на минната ни индустрия бяха представени от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

"България достига пик в добива на полезни изкопаеми през 2021 година със стабилен ръст от 10%", подчерта пред световните медии Никола Стоянов по време на министерска кръгла маса, която е част от форума.

По думите на министъра "добивът ни е в размер на 117 милиона тона само за 2021 година, а България е сред водещите страни в Европа по добив на някои основни суровини като мед и лигнитни въглища.

Най-големите производители на мед в света

Най-големите производители на мед в света

Предполага се, че търсенето на мед ще нарасне с близо 600% до 2030 г.

"През годините последователно изграждаме специалисти, които са лидери в своята област, а българските компании в сектора са конкурентни на световно ниво", подчерта икономическият министър.

Той отправи покана към участващите във форума министри и официални лица от над 60 държави за общи проекти в минната индустрия с участието на българския бизнес.

В тридневната конференция, която се провежда в периода 10-12 януари в Рияд, очаква да се включат около 6000 участници от цял свят, сред които над 100 официални лица, представители на индустрията, бизнеса, правителствения и научния сектор.

Въглища на пазара има, но са със 125% по-скъпи, цените им достигат 900 лева за тон

Министър: Въглища няма! Пазар: Има, но със 125% по-скъпи

Има ли криза при дървата за огрев, според министъра на земеделието - да