Заради войната в Украйна и поскъпването на енергоносителите в световен мащаб българите масово се "завърнаха" към най-древните методи на отопление. Тази ситуация предизвика бум на търсенето и цените на дървата за огрев и въглища се вдигнаха ударно.

Въглища на пазара липсват, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев в ефира на БНТ.

"Руски и украински въглища няма на пазара, поради разбираеми причини. Български въглища няма на пазара заради ред причини, включително, защото се изгарят от собствените мощности на ТЕЦ-овете, защото това е печеливш в момента бизнес", каза Гечев.

Проверка на money.bg показа, че на пазара все пак се продават български и руски въглища, но са на цени между 600 и 900 лева за тон. За сравнение преди година цените са били около 400 лева - това означава, че поскъпването е между 50% и 125%.

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Парно, на ток или пък с дърва за огрев и пелети, кое отопление излиза най-икономично?

Колко би струвало на месец отоплението на средностатистически апартамент с площ от 70 кв. м с височина 2.5 м?

В началото на отоплителния сезон, когато домакинствата вече отдавна трябва да са се запасили с дърва за огрев, за да имат те време да изсъхнат, държавата е подсигурила 85% от заявените количества, стана още ясно от изказването на Явор Гечев.

"Миналият месец е рекорден като дърводобив. Ще се справим с кризата с дърва за огрев. Още месец ни трябва, за да задоволим всички количества", каза Явор Гечев.Той обясни, че тази година нуждите от дърва тази година са 3 пъти по-големи. Като държавата е доставила 130% от миналогодишните доставки и ще се стигне до 150% до пълно задоволяване на нуждите от дърва. 

Пелетите за огрев поскъпнаха с над 100% и струват 800 лева за тон

Пелетите за огрев поскъпнаха с над 100% и струват 800 лева за тон

Още един от най-предпочитаните ресурси за отопление на хиляди български домакинства вече е труднодостъпен

"Всички промишлени потребители минаха на дърва, включително и оранжериите", добави Явор Гечев.

Важно е да уточним, че хората могат да закупуват дървесина от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес, а когато това е невъзможно - от горските територии - държавна собственост.  В случаите на закупуване на дървесина по ценоразпис физическите лица, които не са търговци, могат да закупуват дървесина за лична употреба, без право на продажба, само ако са включени в списък от кмета на общините или на населените места, в съответствие с определения обем и списъците са одобрени от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство или на учебно-опитно стопанство. Това се случва на много по-ниски цени от колкото на свободния пазар. В зависимост от това дали купуват дърва на корен, добита дървесина от временен горски склад, дърва от централните складове до големите населени места или към дървата е включен транспорт до краен клиент, цените варират в голям диапазон - между 10 и 140 лева за кубик. За сравнение в актуалните обяви за нацепени дърва цените достигат 200 лева за кубик. Преди година цената беше около 90 лева - 100 лева.

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия

В тази връзка министерството предлага създаването на социален фонд, за да не се свалят цените за всички, а само за тези, за които е необходимо. Всички горски държавни дружества трябва да работят на обща система, хванахме редица аномалии, отбеляза Явор Гечев.

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока