В България над 8000 души са заети в преработването и търговията с дрехи втора употреба, като в страната има повече от 3000 физически магазина, където се продават такива облекла. У нас се обработва над 50 000 тона такъв текстил на година, показват данни на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, представени на пресконференция в сряда.

Само за петте водещи компании в този сегмент работят 1585 души, а оборотът на тези дружества е над 114 милиона лева за 2017 година, като 48 милиона лева от тази сума са от износ. Това обяви Севдалин Спасов, който е председател на асоциацията.

"Въпреки че като сума експортът е по-малък от реализираната в страната продукция, като обем той е значително по-голям, тъй като изнасяните стоки са с много по-ниска стойност", обясни той.

Кои са лидерите на пазара в България?

У нас сред лидерите на пазара са дъщерното дружество на швейцарската TEXAID Textilverwertungs - "Тексайд България""Уан Уорлд Клоутс Трейд България", която е част от международната мрежа от организации Humana People to People; създадената в България "Ремикс Глобъл", в която има австрийско участие; "Евротекс", която работи с водещи компании от бранша от Западна Европа, САЩ и Канада и "Текс Тийм", част от групата на международната Texx Team.

От тях сайтът Remix е водещ в Европа в онлайн търговията с употребявани дрехи, като компанията развива дейност на девет пазара, включително в Гърция, Румъния, Германия, Чехия, Полша и Австрия. Над 65% от продажбите на дружеството са в чужбина, а по думите на управляващия партньор в "Ремикс Глобъл" Любомир Кленов на ден през сайта се продават средно над 10 000 артикула. Световният лидер в този сегмент е американската tradeUP.

От къде идват дрехите втора ръка в България и за къде се изнасят?

Основно може да се каже, че пътят на дрехите втора ръка минава от събиране (най-често от поставени контейнери в държавите в Западна Европа), през сортиране в същите държави или в Източна Европа, до продажба там или в държави от Азия, Латинска Америка и Африка.

Севдалин Спасов

Източник: АПТДВУ

Севдалин Спасов

"Около 70% от събраните дрехи в Западна Европа се отправят към Източна Европа. Германия е най-големият износител, а най-големият център за сортиране на употребявани дрехи е Полша заради близостта й до германския пазар, а също така и до Украйна и Русия, които пък са двата основни пазара за облеклата втора ръка", обясни Спасов.

Той допълни, че част от експорта в региона идва и от Северна Америка, както от Щатите, така и от Канада. Големи центрове за т.нар. сортиране пък освен в Германия и Полша има още в Унгария, Белгия и други европейски държави.

По думите на Севдалин Спасов на българския пазар вече е налице и обратната тенденция - събиране на употребявани дрехи у нас и изнасянето им към западните държави, основно към Германия. Засега обаче този износ е в малки обеми.

Основната част от вноса у нас минава през Варна, тъй като е транспортиран по море. Там се намира и най-големият център за сортиране на такова облекло в страната, който е на групата на Humana.

"От този внос средно 70% е годен за употреба, 10% отива за парцали за промишлеността, 15% е за рециклиране, а до 3% за депониране", разкри Спасов и допълни, че част от годните за употреба дрехи са изпращани към пазарите в Азия, Африка и Латинска Америка, като един от водещите сред тях е Пакистан.

Затрудненията пред бранша

"Все още между 30 и 40% е нелегалният внос на употребявани текстилни продукти в България", обясни Спасов. По неговите думи част от него се използва за битово отопление.

Снимка 384066

Източник: АПТДВУ

Освен това обаче в момента компаниите водят разговори с Министерство на околната среда и водите (МОСВ) заради проект за налагане на продуктова такса върху този тип стоки.

"Това би натоварило потребителите и би противоречало на екологичната логика. Тази такса ще бъде прецедент в Европа, като подобно нещо има във Франция. Там обаче се облага новият текстил, а събираните средства се насочват към подпомагане на преработвателите на текстил като нас", посочи Спасов.

Популярни ли са в България дрехите втора ръка?

Може да се каже, че почти половината от хората в България са пазарували в магазин за употребявани дрехи през последната една година.

Това показва проучване на ESTAT, според което 49,9% от включилите се в изследването респонденти са потвърдили, че за последните 12 месеца са пазарували в такива магазини често или понякога. 27,8% пък не са го правили нито веднъж през този период.

"23% от българите купуват най-често дрехи втора ръка, като най-много те са сред лицата на възраст над 40 години", се посочва в проучването.

От него става ясно още, че половината от клиентите на този тип магазини харчат не повече от 20 лева на месец за облекло. Като цяло бюджетът на нашенците за нови дрехи и обувки на месец е между 21 и 50 лева.