Акциите на Wirecard се сринаха с 66 процента, след като германската финтех група съобщи, че одиторите от EY не могат да потвърдят наличието на €1,9 млрд., както и че са открили съществуването на фалшиви парични баланси, преодставени от трета страна.

Има индикации, че попечители на банкови сметки на Wirecard са правили опити "да измамят одитора и да създадат грешното впечатление за наличието на такива кешови баланси".

Акциите на германската група, която само преди две години бе приветствана в престижния индекс Dax 30 след като достигна пазарна капитализация от €24 млрд., се сринаха след съобщението. Сега инвеститорите оценяват финтеха на едва €4 млрд.

Компанията увери, че работи с одиторите по изясняване на ситуацията. И съобщи, че ако отчетите за 2019 г. не да бъдат публикувани до петък, 19 юни, €2 млрд. заеми ще станат изискуеми. Това би поставило под съмнение бъдещето на Маркус Браун, главен изпълнителен директор и най-голям акционер.

Сагата покрай Wirecard е от няколко месеца, когато британското финансово издание Financial Times съобщи, че служители на компанията са се договаряли измамно да надуват продажбите и печалбата в подразделенията в Дубай и Дъблин и да подведат одиторите от EY.