Европейският гигант ABB представени днес иновативно зарядно устройство за електромобили със заявката, че то е най-бързото на пазара досега.

Terra 360 е модулно зарядно устройство, което може едновременно да зарежда до четири автомобила с динамично разпределение на мощността. Това означава, че шофьорите вече няма да се налага да чакат, ако някой друг зарежда. Просто могат да преминат към следващия изход за зареждане. Новата зарядна станция има максимална мощност 360 kW и е в състояние да зареди напълно всеки електрически автомобил за 15 минути или по-малко, като отговаря на нуждите на различни потребители на електромобили, независимо дали се нуждаят от бързо зареждане или да допълнят батерията си, докато пазаруват в супермаркета.

Снимка 548479

Източник: ABB

"Това е вълнуващ ден за ABB, който като световен лидер в бързото зареждане на електрически превозни средства играе ключова роля за създаването на общество с ниски въглеродни емисии", каза Теодор Сведжемарк, главен директор по комуникации и устойчивост в ABB. "Автомобилният транспорт представлява почти една пета от глобалните емисии на CO2, така че електрическата мобилност е от решаващо значение за постигането на климатичните цели от Парижкото споразумение. Ние също така ще дадем пример, като прехвърлим целия си автопарк от над 10 000 автомобила към автомобили без емисии."

Зарядната станция ще е налична в Европа от края на 2021 г., а в САЩ, Латинска Америка и Азиатско-тихоокеанския регион от 2022 г.

Освен че обслужват нуждите на частни шофьори на електромобили в бензиностанции, магазини и други, зарядните станции Terra 360 могат да бъдат инсталирани и в търговски помещения на една организация за зареждане на автомобили, микробуси и камиони от автопарка на предприятието.

ABB е световен лидер в инфраструктурата за електрически превозни средства, предлагайки пълната гама от решения за зареждане на електрически автомобили, електрически и хибридни автобуси, микробуси, камиони, кораби и железопътни линии. ABB навлезе на пазара за електрическа мобилност през 2010 г. и до днес е продала над 460 000 зарядни устройства за електромобили на над 88 пазара, над 21 000 DC бързи зарядни устройства и 440 000 AC зарядни станции, включително тези, продадени чрез Chargedot.

Високомощните зарядните устройства на ABB вече се разполагат по целия свят чрез партньорствата на компанията с международни оператори за зареждане като IONITY и Electrify America.

В България ABB има над 2 300 служители и оперира с централен офис в София и четири клона на компанията в страната. Две от производствените бази се намират в Раковски и произвеждат електрически компоненти ниско и средно напрежение. Други два завода се намират в Петрич - за продукти ниско напрежение, а в Пловдив има производство за измервателна апаратура. ABB разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна.