Най-популярната платформа в света за наемане и споделяне на частни жилища Airbnb, основана през 2007 година е посрещнала половин милиард гости. Компанията не споменава кой е 500-милионният ѝ гост и къде се намира, но разкрива интересни факти от работата и постиженията си за 12 години, както и за домакините и гостите.

Airbnb е разраснала обхвата си значително от своето основаване и ако не предлага услуги в абсолютно всяка страна, то е доста популярна навсякъде по света.

Печалбата на платформата за всички години се равнява на 65 милиарда долара, пише FastCompany. Тя предлага над 6 милиона места за отсядане, сред които 14 000 малки къщички, 4000 замъка, 2400 къщи на дърво и редица още нетрадиционни възможности за престой.

Снимка 414740

Източник: www.airbnb.com

Най-посещаваният обект е "Гъбеният купол" в Аптос, Калифорния, заобиколен от много зеленина. Над 75 града по целия свят приемат поне милион гости, а хора от 108 държави са били домакини в платформата. Най-новата страна, присъединила се към туристическата общност е Куба.

Интересни са фактите за домакините. Повече от половината са жени, а повече от милион са над 50 годишна възраст. Тези над 60 години надминават 400 000 човека и са най-бързо нарастващата група.

С гостите обаче нещата стоят по различен начин. Близо 70% от направилите резервация през последните 3 години са на 40-годишна възраст или дори по-млади. Сериозен източник на приходи за платформата се оказват милениалите, които са изхарчили повече от $31 милиарда, ползвайки услугите на платформата.