Филипинската компания Golden Haven нарасна с повече от 1400% тази година, надминавайки повече от 2700 други компании за недвижими имоти в световен мащаб.

Акциите нараснаха с 20% в петък до рекордни нива, добавяйки към ралито, довело до пазарната оценка на компанията до повече от 200 млрд. филипински песос (3.8 млрд. долара). Така Golden Haven изпреварвари всички компании за имоти във Филипините, с изключение на SM Prime Holdings и Ayala Land.

Възходът причини някои пазарни тревоги, като волатилността нарасна с над 300% в края на януари.

Фирмата, която е популярна със строежа на гробища и мемориални паркове, наскоро навлезе на пазара на достъпни жилища във Филипините и това определено засили доверието на инвеститорите към нея.

Но още по-важен фактор за поскъпването е спекулацията, че основателят на компанията - милиардерът Мануел Вилар може да я използва, за да създаде най-новия телекомуникационен оператор в страната, пише Bloomberg.

"До обявяването на името на третия голям играч в телекомуникациите, пазарът ще продължи да спекулира с потенциалното участие на акциите при пробива Вилар в телекомуникациите. Акциите се движеха далеч пред основните показатели", казва Ренс Круз, анализатор в Regina Capital Development.

Филипинското правителство даде възможност за наемането на свободни честоти, като част от усилията си да отвори телекомуникационния сектор за нови играчи извън двата големи телекома PLDT и Globe Telecom. Според експерти общите приходи на двете компании за годината са 300 млрд. песос (5.77 млрд. долара). Президентът Родриго Дутерте смята да избере третия основен доставчик в страната през май.

China Telecom става третият мобилен оператор във Филипините

Китайски гигант пробива на един от най-големите пазари в Азия

Той ще трябва да си партнира с местна компания

Вилар, известен като "Мани", е бивш сенатор, с дълбоки семейни връзки в политиката, както и с участия в различни компании, свързани с имоти. Съпругата му Синтия е настоящ сенатор, а синът им Марк е министър на регионалното развитие във Филипините.

Другият им син, Мануел Паоло, е изпълнителен директор на Vista Land & Lifescapes, строителна компания, изграждаща жилищни сгради и молове в повече от 133 малки и големи градове в цялата страна.

Семейната Streamtech Systems Technologies е подала документи до Конгреса, за да получи лиценз за изграждането на фиксирана линия с широколентов достъп, която да доставя телекомуникационни услуги на жилищни общности, разработени от компании от Villar Group. Семейството не изключва възможността да навлезе и в мобилния бизнес.

Golden Haven е в процес на промяна на името си на Golden Bria, след придобиването му през декември от компанията за строеж на евтини къщи Bria Homes, която също е част от Villar Group.

Реакцията на пазара за потенциалния пробив на семейството в телекомуникацииите спомогна за задвижването на акциите, както и тези на друго дружество на Villar - Starmalls, което е нараснало с 160% от началото на годината.

"Докато истинската история не стане известна, пазарната спекулация няма да спре, тъй като всичко ще бъде възможно", каза Джеймс Лаго, анализатор в PCCI Securities Brokers.