Китайският гигант China Telecom може да се превърне в третия телекомуникационен оператор във Филипините, като част от усилията на властите в островната държава да засилят конкуренцията и да повишат качеството на пословично лошите мобилни услуги на един от най-големите пазари в Азия.

През миналия месец президентът на Филипините Родриго Дутерте предложи на Китай "привилегията" да се включи на местния пазар, отправяйки предизвикателство към дългогодишната доминация на двата филипински телекома - PLDT и Globe Telecom.

Държавният глава е решен да се справи с бавния и често прекъсващ интернет и лошото качество на мобилните услуги.

"Китайското правителство избра China Telecom да инвестира във Филипините по покана на президента Дутерте", каза пред Reuters Елисео Рио, секретар на министерството на информационните и комуникационните технологии.

Филипинското законодателство изисква китайската компания да намери местен партньор, с когото да си сътрудничи. Властите в момента търсят подходяща компания за тази цел.

China Telecom, една от трите най-големи държавни телекомуникационни компании в Китай, заяви, че все още не е постигнато окончателно споразумение. Телекомът прави предварително проучване за възможностите за инвестиции във Филипините, но все още няма конкретен план.

Според филипинската конституция чужди инвеститори могат да притежават максимум 40% от местни телекомуникационни компании, което досега държеше настрана мултинационалните компании от пазар с повече от 100 млн. потребители - един от най-големите в Азия.

Държавната китайска компания трябва да си партнира с реномирана филипинска компания със съществуващ телекомуникационен лиценз. "Правителството ускорява това, защото потребителите се дразнят от отказаните обаждания и бавните интернет връзки", заяви секретарят на пресслужбата на президента Мартин Андаран.

Подходящ партньор може да се окаже Philippine Telegraph & Telephone Corp, която има амбициите да бъде основен играч на местния пазар и води преговори с China Telecom и Datang Telecom.