Търговската верига Aldi ще създаде 2 000 работни места и ще отвори още 100 магазина в Обединеното кралство, предават британските медии. Това е част от финансовия план на германската компания, който е в размер на 1,3 милиарда лири. Хранителната верига иска да заеме по-голям дял от британския пазар за хранителни стоки на фона на кризата в страната и празните рафтове в супермаркетите.

От Aldi казаха, че ще използват инвестицията за разширяване на техните дистрибуторски центрове, включително за откирването на нов склад в Лестършир. Ще бъде отворен и нов безкасов магазин в Лондон, който ще използва камери, сензори и изкуствен интелект за сканиране на продуктите и таксуване на купувачите.

Aldi се разширява в САЩ и търси 20 000 служители

Aldi се разширява в САЩ и търси 20 000 служители

Но намирането на работна ръка е трудно

Разширяването на бизнеса във Великобритания е логичен ход от страна на германската компания, която иска да засили позициите си в Обединеното кралство. Към момента Aldi е петата по големина верига от супермаркети в страната, като в нейните 920 хранителни магазина работят около 38 000 служители.

Инвестиционните планове на компанията бяха обявени заедно с годишните й резултати, които показват 10,2% ръст на продажбите във Великобритания и Ирландия. В цифри това прави 13,5 милиарда лири, в сравнение с £12,3 милиарда година по-рано. И все пак от веригата подчертаха, че общата им печалба е спаднала с 2,5% - до 264,8 милиона лири. Причината е пандемията и непазарното задържане на цените на хранителните продукти, въпреки инфлацията.

Кризата в предлагането увеличи цените в супермаркети във Великобритания

Кризата в предлагането увеличи цените в супермаркети във Великобритания

Покачването идва на фона на множеството прогнози от бизнеса за скок в разходите за живот

От търговската верига заявиха, че са върнали цялата сума, която са получили по програмата за държавна подкрепа към бизнеса във Великобритания. По този начин изпревариха конкуренти като Tesco, Morrisons и Sainsbury's, които също обещаха да върнат парите на държавата.

От Aldi не разкриват какъв е размерът на сумата, която са изплатили на британското правителство, но според местните медии тя се равнява на повече от 100 милиона лири.