Американската компания Broadcom Inc., един от най-големите в света производители на полупроводници, увеличи нетната си печалба и приходите през четвъртото тримесечие на фискалната 2022 г., а също така обяви възобновяване на програмата за обратно изкупуване на акции и повишаване на тримесечните дивиденти. Това става ясно от съобщение на компанията, цитирано от Интерфакс.

Нетни приходи на компанията за финансовото тримесечие, завършило на 31 октомври, възлизат на 3,31 милиарда долара, или 7,83 долара на акция. А за същия период преди година, показателите са били съответно 1,91 милиарда долара, или 4,45 долара на акция. Коригираната печалба нараства до $10,45 от $7,81 на акция.

Приходите на Broadcom за периода са нараснали с 21% до 8,93 милиарда долара, при 7,41 милиарда долара за предходната година.

Приходите само от бизнеса с полупроводници на Broadcom скочиха с 26% през последното тримесечие до 7,09 милиарда долара, докато продажбите в сегмента за разработка на инфраструктурен софтуер нараснаха с 4% до 1,84 милиарда долара.

Ръководството на Broadcom засега не дава конкретна прогноза за печалбата и приходите за текущата финансова година, но прогнозира, че приходите през първото тримесечие на следващата финансова година ще бъдат около 8,9 милиарда долара, което е увеличение от около 15% на годишна база.

Междувременно от компанията съобщават, че Бордът на директорите е одобрил увеличение с 12% на тримесечния дивидент до 4,6 долара на акция и възобновява програма за обратно изкупуване на акции за общо 13 милиарда долара.

От началото на тази година, пазарната капитализация на Broadcom е намаляла с 20,2% - до $216 млрд., а за същия период борсовият индекс Nasdaq е загубил 29,2% от стойността си.

Broadcom купува VMware за $61 милиарда

Рекордна сделка в технологичния сектор, обедини два "гиганта"

Broadcom ще поеме и $8 милиарда нетен дълг на VMware