Повече от 10 от по-малките мобилни оператори в САЩ, които досега са били зависими от оборудването на Huawei, водят преговори с най-големите конкуренти на китайската компания Ericsson и Nokia.

Компаниите искат да заменят оборудването, което ползват, с това на европейските производители, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Според информацията подобни разговори водят местни фирми, като Pine Belt в Алабама и Union Wireless в Уайоминг. Американските телекоми се надяват да успеят да договорят отстъпки за закупуването на продукти на Nokia и Ericsson. Засега няма сключени споразумения.

Тези разговори са от ключово значение за малките мобилни оператори в САЩ, които досега са разчитали предимно на Huawei и ZTE заради по-изгодните цени, които предлагат китайските компании.

Със санкциите срещу производителите от икономика номер 2 в света американските телекоми са принудени да търсят алтернативи.

Експерти обаче предупреждават, че промяната за тях няма да бъде лесна. Причината е, че и двата европейски конкурента на Huawei са в затруднено финансово положение през последните години. Заради това те не биха могли да предложат конкурентни на китайския производител цени.

Изчисления на анализаторската фирма Recon Analytics показват, че цените на Huawei и ZTE са с между 30 и 50% по-ниски от тези, които предлагат конкурентите им.