Работодателите планират да увеличат бюджетите си за заплати с 4,6% през следващата година, най-високият очакван годишен скок от 15 години. Това съобщи CNN Business, позовавайки се на последното международно проучване на консултантската фирма Willis Towers Watson, което включва отговори на 1550 американски работодатели. Анкетата е проведена от 3 октомври до 4 ноември.

Голяма част от организациите приписват големия скок на инфлацията и пазара на труда. При основната инфлация, която за САЩ все още е 7,7%, всяко повишение, което служителят получи под тези нива, на практика означава, че той ще печели по-малко.

Често това, което компаниите очакват да платят "отгоре" за дадена година, и това, което в крайна сметка плащат, се различават в зависимост от пазарните условия. Тази година, например, 70% от организациите, анкетирани от Willis Towers Watson, казаха, че са похарчили повече, отколкото първоначално са планирали. Като цяло работодателите в крайна сметка са похарчили с 4,2% повече за заплати тази година, отколкото през 2021 г.

Петте най-доходоносни специалности в българските университети

Петте най-доходоносни специалности в българските университети

В кои висши училища се дипломират най-високоплатените студенти?

Какво означава това за повишението ви?

Работодателите посочват, че ще използват множество начини за финансиране на по-големи увеличения на заплатите през следващата година: 21% от тях ще преоценят общия си пакет от бонуси, за да гарантират, че има най-голямо въздействие върху задържането на кадрите и на тяхната ангажираност; 17% - ще повишат цените на услугите; 12% - ще преструктурират и намалят броя на служителите.

Работодателите няма да повишат равномерно допълнителните средства за заплати.

Някои работници ще получат много по-високи увеличения от средните. Това ще зависи от няколко фактора, като представянето на служителите и текущата пазарна ставка за позиция, което може да изисква корекции нагоре за персонала. Новите закони за прозрачност на заплащането ще увеличат натиска за предлагане на такива корекции.

Инженер в Amazon получава $115 000, а служител в Starbucks печели до $18,43 на час. Ето какви заплати взимат в Ню Йорк

Инженер в Amazon получава $115 000, а служител в Starbucks печели до $18,43 на час. Ето какви заплати взимат в Ню Йорк

По този начин работниците ще могат да преценят какво могат да поискат, когато договарят собственото си заплащане

И както винаги, тези, чиито умения са най-търсени, вероятно ще получат най-голямо увеличение на заплатите, каза Каролина Валенсия, вицепрезидент "Човешки ресурси" в Gartner. "Някои работни места ще получат непропорционален дял от увеличението на бюджета за заплати, защото са критични или трудни за наемане."

Gartner очаква още по-големи увеличения на заплатите през следващата година. Проучването сред работодатели, проведено през септември и октомври, установи, че организациите в Северна Америка очакват да предложат увеличение на заслугите със средно 7 на сто.