Американският технологичен гигант Apple има желание да прави своите емблематични смартфони в Индия, но иска правителството на Моди да подаде ръка в замяна.

Базираната в Калифорния компания планира да се срещне с представители на властта в Ню Делхи през следващата седмица, за да обсъдят възможностите около отварянето на производствени фабрики в страната през тази година.

Най-скъпата компания в света обаче излиза с дълъг списък от искания за финансови облекчения от азиатската държава, предаде Bloomberg.

Сред стремежите са и дългогодишни данъчни отстъпки за внос на компоненти и оборудване, разкрива източник, пряко запознат с въпроса.

Компанията иска да се намалят митата както за нови, така и за употребявани машини, които ще отпътуват към Индия. Местно издание съобщи още, чe Apple иска снемане на таксите върху суровини, компоненти и капиталово оборудване.

Индия не знае дали иска Apple

Индия не знае дали иска Apple

Все пак правителството се надява да привлече компанията като инвеститор

Все пак производителят на iPhone няма да настоява за абсолютно всяко искане, допълва източникът, но самата компания отказала коментар по темата.

Амбицията на Apple е да стимулира бизнеса си в Индия, тъй като страната се превръща в най-бързо растящия пазар за смартфони.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук посети държавата за първи път през май с искане правителството да одобри плана за разкриване на собствени магазини.

Индия от своя страна настоя, че Apple трябва да сглобява 30 на сто от своите компоненти на местно ниво.

"Това, което Apple иска, е извън тенденцията, така че ще бъде интересно да се види как правителството гледа на него", коментира Аншул Гупта, директор на мумбайската изследователска компания Gartner.