Американският технологичен лидер Apple представи значително по-добри резултати за последното тримесечие с ръст на печалбата във всяка категория и на всички отделни пазари. Те изпреварват прогнозите на "Уолстрийт", като след представянето им акциите на компанията поскъпнаха с 6%, пише Reuters.

С 60% от продажбите, идващи извън американския пазар, Apple има приходи от смартфон дивизията си, възлизащи на 26,42 милиарда долара за третото тримесечие на фискалната година.

По време на най-големият спад в резултат на пандемията през април, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук прогнозира, че производителят ще има силно представяне за периода май-юни основно заради пускането на бюджетния iPhone SE.

От Apple обаче посочиха, че новите модели iPhone, които традиционно са представяни през септември, ще се забавят с няколко седмици. Това предполага, че те може би ще се появят през октомври.

Компанията отчита силно представяне на един от ключовите си пазари - Китай. Там продажбите растат с 2% до 9,33 милиарда долара. Печалбата за периода възлиза на 59,69 милиарда долара при прогнозирана такава от 52,25 милиарда долара.

Продажбите в сегмента на услугите, включващ iCloud и Apple Music, растат с 14,8% нагоре до 13,16 милиарда долара. Те изостават леко зад очакванията на анализаторите за такива от 13,18 милиарда долара. Тим Кук коментира пред Reuters, че компанията има 550 милиона платени абонаменти при 515 милиона за предишното тримесечие.