Австралийската енергийна компания Woodside Energy приключи първата половина на 2022 г. с нетна печалба от основната си дейност от 1,81 милиарда долара. Това е повече от пет пъти спрямо първата половина на предходната година, става ясно от отчетите на компанията, съобщи "Комерсант".

В изявление на Woodside Energy се отбелязва, че толкова сериозно нарастване на печалбата е постигнато заради увеличението на цените на петрола и газа заради събитията в Украйна. Допринесло е и сливането с петролното подразделение на BHP Group, което приключи през юни тази година.

Благодарение на значителния ръст на печалбата за полугодието, компанията успя да утрои размера на изплащаните дивиденти. Компанията обеща да изплати на настоящите акционери дивидент от $1,09 на акция. Австралийската компания ще изплати общо 2,1 милиарда долара за дивиденти на акционерите, която сума надхвърля предварителните очаквания на анализаторите.

Ще припомним, че преди 4 години Woodside Energy cĸлючи cпopaзyмeниe c Ѕhеll Іntеrnаtіоnаl Ехрlоrаtіоn аnd Dеvеlорmеnt Іtаlіа зa пpидoбивaнeтo нa 30% oт дeйнocттa в блoĸa 1-14 "Xaн Kyбpaт" в Чepнo мope. Съгласно споразумението, Wооdѕіdе Еnеrgу тогава пoe 30% oт дeйнocттa за проучване за нефт и газ, ĸaĸтo и същия дял oт пpиxoдитe и paзxoдитe. Според данни от 2022 година обаче, вече не се извършват проучвания в посочения район на Черно море.

Австралийска компания взе 30% от "Хан Кубрат"

Австралийска компания взе 30% от "Хан Кубрат"

Пробното сондиране в блока ще бъде в края на 2018 или началото на 2019 г.