Египетската държавна Главна агенция за снабдяване със суровини (GASC) на проведен в сряда международен търг за внос на хлебна пшеница, закупи 350 хил. тона от зърнената култура, произведена във Франция, България и Русия. Това пише sinor.bg, позовавайки се на съобщение от френската компания за търговия и превоз на селскостопански продукти GrainTrade,

Спрямо последния проведен търг от GASC преди близо 2 месеца, цената на пшеницата е скочила с цели 44% достигайки 486,17 долара за тон.

Това бе първият успешен търг за покупката на пшеница, организиран в Египет след нахлуването на Русия в Украйна, като междувременно един бе отменен заради високите цени, докато северноафриканската държава предприемаше почти отчаяни стъпки за осигуряване на нужните количества, включително с понижаване на изискванията за влажност и търсене на нови доставчици в Азия, сред които Казахстан и Индия. Нещо повече, Египет дори обяви, че на фона на настоящите високи цени няма да внася пшеница до края на годината, тъй като наличните запаси и предстоящото изкупуване на местната реколта били достатъчни за осигуряване на необходимите количества.

Ето и победителите в търга. Най-евтина се оказа руската пшеница, от която са закупени 50 хил. тона за 460 долара за тон C&F (транспортни разходи, застраховки, логистика и транспорт за сметка на продавача, бел.ред.) с доставка между 1 и 15 юни. Следва произведената в България с цени от 449,5 долара за тон FOB и 30,5 долара на тон транспортни разходи, или 480 долара за тон C&F, като ще бъдат доставени 60 хил. тона между 20 и 31 май.

Най-скъпа се оказа пшеницата от Франция с 451,75 долара за тон FOB и 42,5 долара на тон транспортни разходи, или 494,25 долара за тон C&F, като от нея са закупени 240 хил. тона с доставка между 20 и 31 май.

На предишния търг, проведен на 17 февруари, Египет закупи 180 хил. тона румънска пшеница при 338,55 долара за тон.

Междувременно държавната Алжирска конфедеративна служба по зърното (OAIC) е закупила на търг 100 хил. тона хлебна пшеница, произведена в Румъния и България, на цена от 460 долара за тон C&F с доставка през май-юни. Алжир не публикува официални резултати от търговете и информацията за тях идва от участниците на пазара.

В края на март Алжир закупи 600 хил. тона произведена в Европа пшеница за 448 долара за тон C&F., като според търговци относително ниската цена е показател, че част от количествата ще пристигнат и от България.