Износът на пшеница от България през селскостопанския сезон 2016-2017 г., започнал н 1 юли, се оценява на 3,9 млн. тона, от които 2,1 млн. тона вече са заминали за чужбина, пише SINOR.bg.

Информацията е от Мартин Русев, председател на Българската асоциация на търговците със зърно и фуражи, цитиран от електронното издание УкрАгроКонсалт.

Доставките са осъществени главно за държавите членки на Европейския съюз, при това най-вече на фуражна пшеница. Русев смята, че българската фуражна пшеница разполага със значително ценово предимство на пазара на ЕС в сравнение с доставяната от Украйна и Русия заради липсата на вносно мито върху нея като пристигаща от страна членка на общността.

Освен това по-високото качество на пшеницата от новата реколта е дало възможност за рязък ръст на износа за нови пазари и по-конкретно на хлебна пшеница за Виетнам.

По данни на Русев българската хлебна пшеница е изместила тази от Украйна на виетнамския пазар, след като качеството на украинската е престанало да отговаря на местния стандарт след последното повишаване на изискванията към качествата на внасяната пшеница.