Българската компания с частен капитал BlackPeak Capital, която инвестира в дружества като Walltopia, International Power Supply, Software Group и Bulpros, е закупила миноритарен дял в румънската компания Verdino Green Foods, съобщава Romania-Insider. Verdino е лидер за растителни алтернативи на месо в Централна и Източна Европа.  

Базираната в България частна инвестиционна компания е участвала в сделката чрез своя BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund. Закупуването на минориторен дял от страна на българската компания ще позволи на румънската да ускори растежа си и да засили международната експанзия.

BlackPeak Capital стартира втория си фонд с първоначален капитал от €68,5 милиона

Български фонд търси компании, в които да инвестира €68,5 милиона

Той ще влага между €5 милиона и €10 милиона в компании от България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия

Целта на Verdino е да увеличи продажбите си до 100 милиона евро през следващите пет години.

"Приветстваме BlackPeak като наш нов партньор и се радваме да обединим усилията си, за да изведем Verdino на следващото ниво, което е с по-голямо глобално присъствие", заяви Раул Чуртин, съосновател на румънската компания.

"Тези алтернативни продукти стават все по-голяма ниша в хранителната индустрия. Ние силно вярваме в продължаващия растеж на този сектор, а Verdino има потенциала да стане пазарен лидер в Европа", коментира Никлас Пихлер - управляващ партньор в BlackPeak.

Отвори първата фабрика за синтетично месо

Отвори първата фабрика за синтетично месо

Тя има капацитет от 500 кг дневно

В рамките на две години Verdino разработва над 60 нови продукта, които са представени в над 2000 магазина в Румъния, Швейцария, Холандия, Испания, Северна Македония, Сърбия и Великоблитания. Компанията навлезе директно на два от най-големите европейски пазара - Германия и Обединеното кралство - и е подписала споразумения за дистрибуция за още 12 страни.