Българската компания с частен капитал BlackPeak Capital, която инвестира в дружества като Walltopia, International Power Supply, Software Group, Bulpros и други, дава началото на втория си фонд за дялови инвестиции. BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund започва с първоначален капитал от €68,5 млн. и крайна цел от €120 млн., посочват от компанията в съобщение до медиите.

Вторият фонд ще инвестира между €5 млн. и €10 млн. в компании в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия — най-вече дружества в напреднал етап на развитие в различни сектори на икономиката като IT, производство, бизнес услуги, здравеопазване, потребителски стоки и други.

Инвеститори в BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund са Европейският инвестиционен фонд (EIF), чрез програмите JEREMIE и COSME, Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), Международната финансова корпорация (IFC) и регионални пенсионни фондове.

"Инвестициите на BlackPeak Capital допринасят за ускореното развитие на иновативни малки и средни фирми в България и региона и имат значим положителен финансов, икомически и социален ефект. Първият фонд, BlackPeak Fund I, с капитал от 30 млн евро успя да привлече допълнителни инвестиции от над €80 млн. за компаниите в портфолиото си, като им помогна за разкриването на над 1 500 работни места, строежа на пет нови фабрики, включително в по-слабо развити райони на България, откриване на нови офиси на международни пазари и осъществяването на множество иновации", посочват от BlackPeak Capital.

Компанията е основана през 2014 г. от Росен Иванов, Ивайло Господинов, Кирил Иванов и Ангел Стефанов. Настоящият екип се разширява с Никлас Пихлер, който се присъединява като управляващ партньор, Дориан Маковей, който се присъединява като инвестиционен директор и Зорница Леви, която се присъединява като финансов директор. Никлас, Дориан и Зорница имат дългогодишен инвестиционен и финансов опит в Източна Европа като част от екипите съответно на Mezzanine Management, EMSA Capital и PwC. BlackPeak Capital ще разшири регионалното си присъствие с офиси в София, Букурещ, Любляна и Виена.

"Това е важна стъпка за BlackPeak Capital и за регионалната екосистема за инвестиции в дялов капитал. В Югоизточна Европа вече има не малко предпримачи изградили компании, които са регионални или дори световни лидери в определени ниши и ние сме изключително развълнувани от възможността да партнираме с някои от тях и да им помогнем да ускорят растежа си както органично, така и чрез придобивания на конкуренти", казват Росен Иванов и Ивайло Господинов.

"Фондът предоставя на инвеститорите си възможност да инвестират в пазар за дялови инвестиции, който все още е в начална фаза на развитие. Икономиките на таргетираните от нас държави имат общ брутен вътрешен продукт от над 420 милиарда евро, доминирани са от малки и средни фирми и в същото време има много малко фондове за дялови инвестиции предоставящи финансиране в диапазона 5-10 милиона евро", посочва и Никлас Пихлер.