Израелската Future Meat Technologies отвори завод, способен да произвежда по 500 килограма синтетични "месни" продукти на ден. Това се равнява на приблизително 5 хил. хамбургера, предават от Zero Hedge.

"Откриването на това съоръжение e огромна стъпка по пътя на Future Meat Technologies към пазара, служейки като критичен фактор за представяне на нашите продукти на рафтовете на магазините до 2022 г.", каза Ром Кшук, главен изпълнителен директор на Future Meat Technologies. "Наличието на работеща индустриална линия ускорява ключови процеси като регулиране и разработване на продукти."

Кшук каза, че съоръжението произвежда култивирани продукти от пилешко, свинско и агнешко месо, а производството на говеждо месо ще започне скоро.

Платформата на компанията позволява бързи производствени цикли - около 20 пъти по-кратки от традиционното земеделие.

Яков Нахмиас, основателят на компанията и главен научен директор, каза: "Нашата цел е да направим култивираното месо достъпно за всички, като същевременно гарантираме, че произвеждаме вкусна храна, която е едновременно здравословна и устойчива, като помага да се осигури бъдещето на следващите поколения."

"Нека не вкарваме читателите в объркване - култивираните месни продукти се различават от компаниите за имитация на растителна основа, като Impossible Foods и Beyond Meat", изтъкват от Zero Hedge.

Future Meat Technologies може да се окажат на рафтовете на магазините в САЩ през 2022 г., като в момента очакват регулаторно одобрение. Компанията проучва и няколко места за бъдещи заводи в САЩ.