Няма нарастване в броя на издадените болнични листове с начална дата на 23, 27 и 30 декември 2019 г., сочат данните на Националния осигурителен институт. Данните се отнасят само за първичните болнични листове, като са изключени болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания.

Данните включват работните дни около коледно-новогодишните празници и болнични листове до 14 дни с тези начални дати биха позволили "сливане" на почивни дни, припомнят от НОИ.

На 23 декември т.г. са издадени 2 806 първични болнични листове, на 27 декември - 3 296, на 30 декември - 3 341. Броят на издадените болнични листове на тези дати е много по-нисък в сравнение с броя на издадените болнични листове през други работни дни на месец декември, например понеделниците 2, 9 и 16 декември, когато броят им е съответно 12 638, 12 710 и 10 559.

Именно с твърдение за огромен ръст на болничните покрай почивните дни през септември Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложи първите три дни от болничния да са неплатени.

Според министъра на труда и социалната политика Деница Сачева 25 процента от болничните в тези дни са взети от работещи в бюджетния сектор. Именно чиновниците са тези, които имат най-голям принос за нарастването на болничните в периода 2010 - 2018 г.

Кабинетът ще предложи мерки за ограничаването на болничните, стана ясно още днес.

ГЕРБ се отказа от предложението за болничните

ГЕРБ се отказа от предложението за болничните

Разпореждането дойде от премиера