Броят на американците, подали нови заявления за обезщетения за безработица, спадна до най-ниското ниво от декември 1969 г., потвърждавайки страхотната форма на американския трудов пазар.

Първоначалните заявления за безработни, които са показатели за съкращения в САЩ, са намалели до 210 000 в края на февруари - най-ниското ниво на първоначалните искове от 6 декември 1969 г., според данните на министерството на труда на страната.

Безработицата в САЩ спада, заплатите растат. Ще прегрее ли икономиката?

Безработицата в САЩ спада, заплатите растат. Ще прегрее ли икономиката?

Положителните тенденции и данъчната реформа може да изиграят лоша шега

"Исковете остават исторически ниски - всъщност те продължават да спадат - в съответствие с тенденцията на растеж на заетостта, която остава достатъчно силна, за да запази нивото на безработицата в низходяща тенденция", посочва Джим О'Съливан, главен икономист за САЩ в High Frequency Economics.

Ниската безработица надминава очакванията на експертите, които прогнозираха 225 000 заявления за безработни.

Безработицата в САЩ е най-ниска от 17 години насам

Безработицата в САЩ е най-ниска от 17 години насам

228 хиляди нови работни места през ноември

Исковете за безработица в САЩ имат сезонен характер. Те се променят ежеседмично, като са особено динамични покрай празници, така че месечните данни могат да бъдат подвеждащи.

Въпреки това по-широката тенденция изглежда оптимистична. 4-седмичната пълзяща средна стойност на първоначалните заявления, по-стабилна мярка, спадна до 220 500, достигайки най-ниското си ниво от 27 декември 1969 г. насам.

Безработицата в САЩ е 4% - най-ниска от началото на века

Безработицата в САЩ е 4% - най-ниска от началото на века

Влиянието на ураганите "Харви" и "Ирма е било по-малко, но по дълго

Исковете за безработица са на исторически ниски нива в последните години, което е знак за доброто здраве на пазара на труда в САЩ. Сега те се движат под 300 000 в продължение на 156 седмици - вторият най-дълъг период след 161-седмичния, приключил през април 1970 г., когато населението и работната сила в САЩ бяха много по-малки, отколкото са днес.

Работодателите продължават да разкриват нови работни места, както и да запазват вече наетите служители. Безработицата в САЩ през януари е едва 4.1%, достигайки най-ниското равнище от декември 2000 г.

Безработицата в САЩ остава рекордно ниска - 4%

Безработицата в САЩ остава рекордно ниска - 4%

Частният сектор добавя 190 000 нови работни места през ноември

Икономическият растеж е здравословен през последните тримесечия, благодарение на засиленото доверие на потребителите и бизнеса. Повечето експерти очакват продължителен солиден растеж тази година, подкрепен от последните данъчни облекчения.

"Големият ръст на работните места доведе до повсеместно намаляване на безработицата в спектъра на доходите във всички основни демографски групи", заяви новият председател на Федералния резерв Джером Пауъл в речта си пред Конгреса миналата седмица.