Безработицата в САЩ спадна от 10% по време на световната криза до 4.1% днес. Според инвестиционната банка Goldman Sachs обаче тя ще продължи да намалява, достигайки до 3.5% до края на 2019 г.

За последен път безработицата е била 3.5% през декември 1969 г., според данни на Бюрото по трудова статистика.

"Този сценарий ще доведе американския пазар на труда до положение, което почти никога не е била наблюдавано извън голяма мобилизация по време на война", посочва главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус.

Това е забележителна трансформация, като се имат предвид милионите загубени работни места и 10% безработица в периода след световната криза.

Безработица от 3,5% ще символизира еволюцията от "най-слабия пазар на труда в следвоенната история на САЩ до един от най-силните", отбелязва експертът.

Факторът Тръмп

Президентът Тръмп, който още през кампанията си обеща да бъде "най-великият създател на работни места, който Господ някога е създавал", приветства прогнозата за безработица под 4%.

"Анализаторите предвиждат икономически бум за 2018 г.", написа държавният глава в Twitter, без да споменава банката. Той наскоро обяви, че данъчната му реформа ще бъде огромно предимство за икономиката.

Goldman Sachs обясни икономическия си оптимизъм, посочвайки "впечатляващия импулс", който ще бъде подкрепен от възстановяването след ураганите и "очертаващото се намаляване на данъците".

Въпреки това планът за данъчно облагане на републиканците ще има само "умерено" въздействие върху икономиката.

По-високи заплати

Независимо от причината, американците най-сетне ще получат така нужното увеличение на заплатите. Банката предвижда, че "непрякото" нарастване на заплатите най-сетне ще се ускори благодарение на намаляващия брой свободни работници.

Ръстът на заплатите трябва да достигне ниво от 3% до 3.25%, съответстващо на пълната заетост през 2018 г.

Повишаването на заплатите беше големият липсващ компонент в икономическото възстановяване в САЩ. Почти половината от американците, анкетирани от Pew през октомври, смятат, че заплатите им не растат с темпото на разходите за живот.

Няма съмнение, че по-високите заплати и безработица от едва 3.5% ще бъдат чудесни новини за американците, които отдавна са разочаровани от възстановяването от тежката финансова криза.

Рискoвете за Уолстрийт

Но за Уолстрийт може да има повод за предпазливост в дългосрочен план. Една от причините: значителни увеличения на заплатите биха намалили корпоративните печалби и по този начин цените на акциите.

Освен това, ако нивото на безработицата достигне нива от 1969 г., Федералният резерв може да бъде принуден да ускори повишаването на лихвените проценти, страхувайки се, че инфлацията ще се повиши.

Това би могло да разтревожи инвеститорите, защото обещанието на Фед само за постепенно повишаване на лихвите е основен двигател на бума на фондовия пазар.

Силата на пазара на труда се превръща в "нещо прекалено хубаво". "Сдържането на по-нататъшното прегряване ще се превърне в по-неотложен приоритет през 2018 г. и след това", посочва Хациус.

Ето защо той прогнозира, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти 4 пъти през следващата година, което е повече от очакванията на Уолстрийт.

Опасност от рецесия

Но трябва да се действа внимателно, тъй като твърде бързо увеличаване на лихвите може да доведе дори до рецесия.

Morgan Stanley наскоро предупреди, че добавянето на скъпи данъчни облекчения към здравата икономика може да доведе до силен ръст, последван от рязък спад на икономиката и капиталовите пазари.

Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Funds, е притеснен от икономическата експанзия и бичият пазар би могъл да се "претовари" от продължаващите ниски лихви и данъчни облекчения, които са "напълно неподходящи".

"Засега все още има незначителни признаци за претоварване. Поглеждайки към 2018 г., фискалната политика ще повиши градуса на напрежението", предупреждава Кели.