През 2020 г. американският производител на самолети Boeing отново отстъпи значително на своя европейски конкурент Airbus при доставките на самолети. Това бе свързано по-специално с продължителното спиране на полетите и съответно доставките на лайнера 737 MAX.

Миналата година Boeing достави на клиентите само 84 пътнически самолета, почти 90% под пиковото ниво, регистрирано през 2018 г. Общо авиационният концерн предаде на клиентите си 157 машини, включително товарни и военни самолети, се казва в изявление на Boeing.

Airbus получи три пъти по-малко поръчки през 2020-а

Airbus получи три пъти по-малко поръчки през 2020-а

Доставените на клиенти самолети са 297 - с 34 на сто по-малко

За сравнение Airbus достави 566 търговски самолета на клиентите през 2020 г.

И двете водещи световни компании в бранша се сблъскаха с намаляващо търсене на самолети на фона на рязък спад на въздушния транспорт по време на пандемията COVID-19.

Boeing, изпитвайки финансови затруднения, беше принуден да намали разходите, по-специално да спре изплащането на дивиденти за неопределен период, както и да набере средства чрез пускането на корпоративни облигации.

Поради продължителното спиране на полетите на самолети 737 MAX, както и проблемите с производството на 787 Dreamliner, Boeing стана по-зависим от поръчките за товарни и военни самолети, пише The Wall Street Journal.

Появата на ваксини за COVID-19 дава надежди за увеличаване на въздушния транспорт през 2021 г., а Airbus планира да увеличи производството на търговски самолети.

След $2,4 милиарда загуба Boeing се готви за по-големи от обявеното съкращения

След $2,4 милиарда загуба Boeing се готви за по-големи от обявеното съкращения

Преди време от компанията казаха, чеще освободят 16 000 души

За Boeing обаче ситуацията остава трудна. Като се има предвид, че Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) позволи на компанията да върне в експлоатация самолетът 737 MAX през ноември, но остават проблеми с Dreamliner, при които бяха открити нови производствени дефекти.

През 2020 г. клиентите на Boeing анулираха над 600 поръчки за самолети MAX и общо близо 800 поръчки за всички видове самолети.

Акциите на Boeing Co. са поевтиняли с 37% през последните 12 месеца.