"Булгаргаз" е отправил искане към големи търговци на втечнен газ, опериращи в региона и отвъд него, за предоставяне на оферти за доставка на обеми газ през март, ако се стигне до преустановяване на доставките от "Газпром експорт". Това каза днес на пресконференция министърът на енергетиката Александър Николов, коментирайки снабдяването на страната с енергоресурси.

Към момента получените предложения ценово не отговарят на изискванията на "Булгаргаз", така че да няма допълнително увеличаване на цената на потребителите в България, допълни Николов. Затова са приети възможно най-ниските ценови предложения от съществуващи други партньори.

По думите на министъра, "по този начин се гарантира потреблението в страната за предстоящите месеци и не се допуска драстично увеличение на цената на природния газ". Николов припомни, че предложението на "Булгаргаз" към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е за увеличение на цената на газа от март с 3,5%, като промените на цените на международните пазари са много по-големи.

Не се наблюдава намаляване на налягането на природен газ по трасетата, свързани с "Газпром", отбеляза енергийният министър.

Още през февруари добивът от газохранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен, когато има съответните излишъци и когато е възможно, като включително се осъществява виртуално нагнетяване, добави министърът. Самият той е разписал и допълнителни мерки със заповед, които включват допълнителни задължения на обществения доставчик "Булгаргаз" за съхранение на максимални количества природен газ в газохранилището в Чирен, както и алтернативни газови доставки, когато цените позволяват.

Количествата, с които "Булгаргаз" разполага в газохранилището, са разпределени, така че да обезпечат текущо максимален технически добив на газ както за март, така и за април. Заради това добивният сезон е удължен с още един сезон, посочи Николов. В случай на преустановяване на доставките от "Газпром експорт" това ще позволи поне задължителните доставки да се изпълняват.

"Булгаргаз": Нямаме притеснения относно доставките на газ от "Газпром"

"Булгаргаз": Нямаме притеснения относно доставките на газ от "Газпром"

Очаква се газът у нас да поевтинее с 14-18% от февруари