В Гърция се отбелязва бърз ръст на международния туризъм, властите на страната очакват да възстановят туристическия поток най-малко 40% от този преди пандемията до края на годината, съобщава порталът Ekathimerini.com.

"Според властите броят на международните пристигания в основните туристически дестинации - островите Циклади, Додеканес, Йонийските острови и Крит е достигнал 44% от нивото на 2019 г. Това е с 50% повече в сравнение с 2020 г. ", пише вестникът.

Най-популярните дестинации в Гърция отчитат по-високи нива на заетост от преди пандемията

Най-популярните дестинации в Гърция отчитат по-високи нива на заетост от преди пандемията

Чуждестранните граждани, дошли да почиват в страната почти са се удвоили от нивата през миналата година

Според изданието през първата половина на август ситуацията с пристигането на чуждестранни туристи е била още по-добра. Туристическият поток е 81% от нивото на същия период на 2019 г., а на остров Санторини даже го надвишава с 4%.

"Най-често туристите идват от Германия, Полша, Италия, Франция и Великобритания. Във втората петица са туристи от Холандия, Дания, Австрия, Чехия, Белгия. Руснаците заеха едва 18 -то място по брой на пристигащите", съобщава порталът.

Туристическият бизнес и властите в Гърция се опасяват от спад на туристическия поток през есенните месеци поради разпространението на варианта Делта на коронавируса.

Как Германия и Франция могат да провалят летния сезон в Гърция?

Как Германия и Франция могат да провалят летния сезон в Гърция?

Нови ограничения на пътуванията могат да застрашат индустрията в най-зависимите от нея страни в ЕС

"Ключовите фактори за успешен туристически сезон ще бъдат ситуацията с коронавируса и имиджът на Гърция в чужбина, която беше засегната от горските пожари, избухнали в началото на август. Вярно е, че в някои страни, които традиционно приемат много туристи, като Испания, положението е още по-лошо ", отбелязва изданието.