Гръцкият туризъм отчита възстановяване до нивата от преди пандемията това лято. Големите хотели в най-популярните дестинации в Гърция отчитат нива на заетост дори по-високи от 2019 г., пише Kathimerini. В сравнение с 2020 г. сезонът е много по-силен.

Чуждестранните граждани, дошли да почиват в страната почти са се удвоили от нивата  през 2020 г., а пътническият трафик на фериботи от и от Цикладските острови е по-висок, в сравнение с 2019 г.

Експерти в туризма обаче остават предпазливи. Според тях все още се наблюдава голяма несигурност по отношение на август и септември и октомври. Последните два месеца от сезона се считат за критични.

Проблем са и нестихващите горски пожари. Някои хотелиери смятат породиха, че те могат да породят страх у туристите и да намалят резервациите им. Страховете става още по-основателни, имайки предвид, че тази година резервации се правят главно в "последния момент"- тоест 2-3 седмици преди датата на ваканцията.

По-големите оптимисти отбелязват, че пожарите ще бъдат потушени скоро, а жаждата за пътуване от хора няма да бъде задоволена.

Страната не само се справи сравнително добре с пандемията, но и подобри туристическия си продукт през последните години. Мнозина изчисляват, че целта за достигане на 50% от приходите от туризъм през 2019 г. ще бъде постигната. Тогаваприходите бяха 18,2 млн. евро. През 2020 година се сринаха до 4,6 млрд. евро.

По данни на Министерството на туризма пристигащите туристи през юли са малко над 2,36 милиона, в сравнение с 3,6 милиона през 2019 г. и 1,4 милиона през 2020 г. От началото на туристическия сезон през май Гърция е приела 3,7 милиона чуждестранни туристи.