Банка ДСК и пенсионно-осигурителна компания ДСК-Родина ще подкрепят усилията на българските здравни институции, като дарят сумата от 200 хил. лв. на Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" ЕАД.

Сумата се предоставя за оборудване с апаратура на Клиниката по Анестезиология и интензивно лечение, както и на Интензивното отделение към Клиника по кардиология.

Средствата ще бъдат използвани за осигуряване на реанимационна грижа на пациентите с доказана коронавирус инфекция, чрез закупуване на медицинска апаратура за дихателна реанимация - пациентски монитори, перфузори, инфузионни помпи, апарати за екстракорпорално мембранно окисляване, подвижни рентгенови апарати тип Кугел, дефибрилатори, транспортни респиратори, видеоларингоскопи, бронхоскопи и др., както и за закупуване на медицински консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства за медицинския персонал.

Българският бизнес в ситуация на извънредно положение - все повече дарения за болниците

Българският бизнес в ситуация на извънредно положение - все повече дарения за болниците

Банки, частни компании и вериги магазини са част от инициаторите

Kаufland България и Лидл България даряват 300 хил. лева за закупуването на 8 дихателни апарата, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването. Двете компании, които са част от германската група Schwarz, обединяват усилия в ситуация на извънредно положение и в желанието си да дадат своя принос в борбата с разпространението на коронавируса у нас и грижата за здравето на българските граждани.

Стойността на 8-те респиратора възлиза на 290 880 лв. Останалата част от сумата ще бъде дарена по сметката на Министерството на здравеопазването, в която се набират средства с цел подпомагане на лечебните заведения, в които се приемат пациенти с коронавирус.

Решението дарението да бъде насочено към Министерството на здравеопазването е взето след консултация с председателя на Националния оперативен щаб в лицето на проф. д-р Венцислав Мутафчийски, като разпределението на респираторите по места и болници ще се извърши след изрична препоръка на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

"Изразяваме надежда дарението да допринесе за справяне с огромното предизвикателство, пред което е изправено цялото ни общество", заявиха в съвместно изявление управителите на Kaufland България - Иван Чернев и на Лидл България Милена Драгийска. Те благодариха на всички медицински специалисти, които са на първа линия в борбата с коронавируса, както и на всички институции, ангажирани с ограничаването на неговото разпространение. "Благодарим от сърце и на нашите служители, които в ситуацията на извънредно положение в България работят неуморно за това хората в страната да имат достъп до храна и стоки от първа необходимост", се казва в изявлението.

От Kaufland България и Лидл България призоваха клиентите да следват препоръките на здравните власти. Двете компании за пореден път увериха, че няма нужда от презапасяване с хранителни продукти, защото разполагат с достатъчно наличности. От двете търговски вериги подчертаха, че осъзнават отговорността си към обществото и ще продължат да се грижат за това да отговарят на нуждите на клиентите и да оказват пълно съдействие на властите.

Българският бизнес се включва активно в борбата с коронавируса

Българският бизнес се включва активно в борбата с коронавируса

Дарения на частни бизнесмени и търговски вериги започват в различни части на България

Датската фондация Carlsberg планира огромни инвестиции, за да подкрепи учените и гражданите в техните научни, икономически и социални усилия в момент, в който светът е изправен пред предизвикателството на вируса COVID-19, съобщават от фондацията.

Като част от усилията за справяне с глобалната епидемия, Carlsberg ще дари близо 13 млн. евро.

"COVID-19 се разпространява изключително бързо. Ето защо е важно да мобилизираме усилия, да работим заедно и да си сътрудничим със световни учени, за да допринесем за справянето с огромното предизвикателство, пред което сме изправени. Създателите на  Carlsberg - Якоб Кристиан Якобсен и Карл Якобсен, както и основаната от тях Фондация, винаги са помагали на обществото във времена на кризи. Именно сега имаме нужда от науката повече от всякога, за да се справим с този проблем и да мислим в дългосрочен план", коментира председателят, проф. Флеминг Бесенбахер.

Китайската общност у нас направи дарение на четири български болници. Пред БНТ Бейжън Джънг каза, че се надява с подкрепата на посолството, да организират още дарения за страната ни. "Колкото са по-строги мерките, толкова по-лесно ще излезем от това положение в момента", каза Бейжън Джънг, цитирана от БНТ.

Дарението включва 2000 маски за еднократна и многократна употреба, 1000 чифта ръкавици и защитни облекла за лекарите.

Според нея хората у нас са дисциплинирани и заяви, че се надява да се справим по-бързо със заразата.

Собственикът на "Булфарма" д-р Михаил Тиков дари на Министерство на здравеопазването 5 броя дихателни апарата и 5 хил. теста за коронавирус, които ще бъдат използвани безплатно за външни пациенти на "Софиямед", "Пълмед" , УМБАЛ "Здраве", МБАЛ "Здраве", МБАЛ "Проф.Д.Ранев" и МБАЛ "Бургасмед". Дарението е на стойност 134 хил. лв.

OZONE.BG също дари 30 хил. лева на Пета градска болница в София за закупуване на респиратор за дихателна реанимация и на защитни средства за медицинския персонал на болницата.

Фирма "ПМБ Индъстрис" ООД дари сумата от 10 хил. лв. на Центъра за спешна медицинска помощ и на болницата в Пазарджик за борбата с коронавируса. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на лични предпазни средства, апаратура и оборудване.

Vivacom дари 500 таблета на Министерство на образованието за дистанционно онлайн обучение.

ProMarket обяви, че ще направи дарение от 20 тона плодове на Общинско предприятие "Социален патронаж" София, които ще бъдат раздавани на самотни, трудноподвижни лица и възрастни хора в столицата, които нямат близки, които да им помагат.