През този месец диамантите вероятно ще бъдат малко по-достъпни от обикновено. De Beers - най-голямата компания в света за добив на скъпия минерал, планира да предприеме драстична стъпка заради спад в продажбите.

Според запознати от нейното ръководство готвят намаление на цените за първи път от години. По тяхна информация диамантите, предлагани от международната група, може да поевтинеят с около 5% през ноември, съобщава Fortune.

От по-ниските цени обаче ще могат да се възползват не крайните клиенти, а търговците и производителите, които купуват диаманти от De Beers.

Много от тези клиенти, които включват семейни компании в Белгия, Израел и Индия, както и дъщерни дружества на Tiffany Graff и Diamonds трябва да се справят с по-малки маржове, предизвикани от свръхпредлагане на пазара и ниски цени.

"De Beers е компания, която определя цените на пазара. Тя не е правила намаления досега, въпреки че стойността на диамантите падна с около 9% на годишна база", посочва анализаторът в BMO Capital Markets Едуард Стерк.

Експертът акцентира върху това, че от по-ниските цени няма да могат да се възползват крайните купувачи, като не се очаква никакво намаление при тях скоро.