Един от най-големите производители на компютри в света Dell, планира до 2024 г. напълно да се откаже от чиповете (полупроводници), произведени в Китай. Това съобщи днес в-к Nikkei, позовавайки се на свои източници. Японското бизнес издание нарича този ход начало на "технологична война" между Китай и САЩ.

Според публикацията, производителят Dell вече е информирал доставчиците си за посочените намерения. При това се предвижда да се отказват чипове произведени не само от китайски компании, но и такива, произведени от компании от трети страни на територията на Китай.

TSMC ще произвежда най-съвременни полупроводници в нов завод в САЩ

Най-големият в света производител на микрочипове ще прави най-съвременни полупроводници в нов завод в САЩ

Предвижда се производството да стартира през 2024 година

Dell също така възнамерява да се откаже от използването и на други компоненти от Китай в своите компютри, включително електронни модули и печатни платки.

Източници на изданието твърдят, че и друг производител на компютри - HP - вече се консултира с доставчици, за да проучи възможността за прехвърляне на производството си на компоненти от Китай в друга държава.

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

Същевременно най-големите американски технологични корпорации купуват микрочипове от тайванската TSMC

Един от основните аспекти на "технологичната война" между Китай и САЩ е намерението на Вашингтон да попречи на Пекин да разработва високотехнологични полупроводници. През октомври 2022 г. САЩ ограничиха достъпа в цял свят на 28 китайски технологични компании, до произведени в САЩ полупроводници.

Освен това, САЩ включиха 31 китайски компании в списъка на потенциални заподозрени за износ на американски т.нар. чувствителни технологии.

Във Вашингтон обаче се опасяват, че може да има "вратички" в системата за контрол на износа, ако Япония и Нидерландия - чиито предприятия са от водещите в света при доставки на оборудване за производство на полупроводници - продължат доставките за Китай. Поради тази причина, САЩ се обърнаха към тези страни с молба да се присъединят към експортните ограничения относно износа за Китай на вискотехнологични компоненти.

Нова „преграда“ пред Китай: Япония и Нидерландия подкрепят въведените от САЩ ограничения за производство на чипове

Нова „преграда“ пред Китай: Япония и Нидерландия подкрепят въведените от САЩ ограничения за производство на чипове

Китай заведе иск в Световната търговска организация срещу САЩ