Япония и Нидерландия се съгласиха с САЩ да приложат поне някои от ограниченията, въведени вече от САЩ, върху износа за Китай на най-съвременно оборудване за производство на микрочипове. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според агенцията, това решение би могло да нанесе силен удар по технологичните амбиции на Пекин. Един източник отбелязва, че на японското правителство се е наложило да преодолее съпротивата на японски компании, които не са искали да загубят китайския пазар.

Според източницине, Япония и Холандия се предвижда в следващите седмици да обяват, към кои точно рестриктивни мерки ще се придържат от тези, обявени от САЩ през октомври.

САЩ „спъват“ производството на чипове в Китай

САЩ „спъват“ производството на чипове в Китай

Какви ограничения предвижда нов закон

На 7 октомври Министерството на търговията на САЩ забрани продажбата в Китай на най-модерните микрочипове, както и на оборудване, компоненти и софтуер за тяхното производство, като специално внимание беше обърнато на технологиите, свързани с изкуствения интелект и с потенциално военно приложение.

Bloomberg обяснява, че посочените ограниченията от САЩ, Япония и Нидерландия почти напълно ще лишат Китай от възможността да закупува оборудване за производството на най-модерните чипове.

Вашингтон наложи ограничения върху съответните доставки за Китай от американските компании: Applied Materials, Inc., Lam Research Corporation и KLA Corporation. Освен това, японската Tokyo Electron Ltd и нидерландската ASML Holding са два от най-важните доставчици, от които САЩ се нуждаят, за да наложат ефективно санкции срещу Китай.

Китай заведе иск в Световната търговска организация (СТО) срещу САЩ, във връзка с режима за контрол на износа за доставка на чипове и свързани продукти за Китай.

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

Същевременно най-големите американски технологични корпорации купуват микрочипове от тайванската TSMC