Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън наложи ограничения върху продажбата на някои високотехнологични компютърни чипове за Китай и Русия, пише New York Times.

"Новите ограничения се отнасят за модели чипове от висок клас, известни като графични процесори или GPU, продавани от компаниите от Силициевата долина Nvidia и Advanced Micro Devices", отбелязва изданието.

По данни на вестника, през последното десетилетие споменатите чипове са се използвали "в най-големите суперкомпютри, използвани от учени и интернет компании за функции като разпознаване на реч и обекти от снимки".

Отбелязва се, че правителствените власти на САЩ вече ще изискват издаване на експортни лицензи при износ на някои видове високотехнологични чипове. Както пише изданието, високопоставени представители са коментирали, че такива продукти в Китай или Русия могат да бъдат пренасочени за използване за военни цели.

"Тези ограничения са част от "студената" война между Китай и САЩ за надмощие в напредналите технологии", пише още в публикацията.

САЩ „спъват“ производството на чипове в Китай

САЩ „спъват“ производството на чипове в Китай

Какви ограничения предвижда нов закон

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, чрез който се подкрепят американските производители на полупроводници с общо 52,7 милиарда долара в рамките на 10 години, за да се засилят позициите им при конкуренцията с Китай.

Администрацията на Байдън в своя преглед на веригата за доставки за 2021 г., призна значителната зависимост на страната от продуктите на тайванската компания Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). А по данни на изследователската група Capital Economics, именно TSMC произвежда над 90% от най-модерните микрочипове в света.

Най-големите американски технологични корпорации, включително Apple, Intel, NVIDIA, Qualcomm, AMD и Broadcom, купуват микрочипове от TSMC. Същевременно правителството на САЩ зависи от тайванските микрочипове за някои от най-важните си и сложни системи, включително за военни цели.