Към началото на септември добивите от зърнени култури в стопанствата в Руската федерация се намират на най-ниското си ниво за последните 3 селскостопански сезона. Това заяви генералният директор на компанията "ПроЗерно" Владимир Петриченко на конференцията Asia Grains&Oils Conference in Tashkent 2021, пише sinor.bg.

"Смятам, че през тази година и по добиви, и по реколта от зърно ще приключим все пак с резултати, които ще бъдат по-добри, отколкото през 2018 г., но няма да надхвърлим показателите от 2019 г.", посочи Петриченко, цитиран от електронното издание "АПК-Информ".

САЩ рязко намалиха оценката за реколтата и износа на пшеница в Русия

САЩ рязко намалиха оценката за реколтата и износа на пшеница в Русия

Руското аграрно министерство, за разлика от американското, не променя прогнозата си

Той очаква средният добив от зърно през 2021 г. в Русия да бъде около 25 центнера от хектар (250 кг. на декар, бел.ред.), а общо реколтата - 119 млн. тона.

"Най-решаваща и основна в руската зълнена реколта, разбира се, е пшеницата. Реколтата от нея оценяваме на 75 млн. тона. При ечемика резултатът вече е известен - 18,2 млн. тона. Остава въпросът с царевицата, при която се наблюдава тревожна картина. Ако първоначално оценките за производството ѝ бяха за около 15 млн. тона, сега разбираме, че ще се наложи да ги понижим. Засега според моята прогноза реколтата от царевица ще бъде 14 млн. тона. Не трябва да се изключва обаче вариантът, че ако метеорологичните условия се окажат не съвсем благоприятни, този показател може да се понижи още повече", коментира директорът на компанията "ПроЗерно".

Русия остава лидер в световния износ на пшеница

Русия остава лидер в световния износ на пшеница

На втора позиция са държавите от ЕС , а на трета - САЩ