За цялата 2020 г. добивът от двете операции на Dundee Precious Metals в България почти достигна рекордните 300 хил. тройунции злато, сочи последният предварителен доклад на компанията. Така в сравнение с 2019 г. тя отчита ръст от над 30% при благородния метал.

Освен тях, компанията е добила и над 16 тона мед от рудника в Челопеч, което съвпада с прогнозирания ѝ добив, който трябваше да е между 15,8 и 18 тона.

Растежът за цялата година се дължи на операциите на рудника "Ада тепе", за който това е първата пълна година на дейност. Резултатите от него са по-добри даже от заложеното от Dundee Precious Metals, които очакваха находището да доведе до производството на до 115 хил. тройунции злато. Това е ръст от около 100% на годишна основа, но все пак той не функционираше през цялата 2019 г.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

От компанията отчитат, че операциите им у нас не са били спрени или ощетени заради пандемията. Окончателният ѝ финансов отчет ще бъде представен на 12 февруари тази година. Освен него, те ще представят и доклад за екологичните резултати от дейността си през периода.

Няма как той да не е силно позитивен, като се има предвид, че от началото на 2020 г., когато благородният метал се търгуваше при цена от 1450 долара за тройунция, до края ѝ, приключвайки при цена от 1950 долара за тройунция, стойността му нарасна с почти 35%. Вероятно това е и причината от Dundee Precious Metals да увеличат изплащания дивидент на акция с 50% - от 0,02 щатски долара до 0,03 щатски долара на акция.

През предходната 2019 г. и двете дружества на канадаската фирма у нас - "Дънди прешъс металс Челопеч" и "Дънди прешъс металс Крумовград" също постигнаха позитивни финансови резултати. В случая на първото, те възлизаха на постъпления в размер на 411 млн. лв. и печалба от 123 млн. лв., а при второто - 140 млн. лв. и 33 млн. лв. печалба.

Dundee Precious Metals инвестира $7 милиона в компания, открила злато в Югоизточна България

Dundee Precious Metals инвестира $7 милиона в компания, открила злато в Югоизточна България

Velocity планира да инвестира 96 млн. долара в находището "Розино"