Учителите ви сигурно са ви казали, че граматиката е важна — но дали са споменали, че може да ви направи милиардери?

Инвестиция от $200 млн., анонсирана миналата седмица от популярното приложение за проверка на граматиката Grammarly, не само повиши оценката на компанията до $13 млрд., но и превърна двамата ѝ основатели в милиардери, пише Forbes.

Макс Литвин и Алекс Шевенчко, родени в Украйна, вече притежават поне под $4 млрд., изчислява изданието.

Около 22 процента от Grammarly е собственост на инвеститори, които финансираха разрастването на компанията през 2019 и 2021 г., по данни на Pitchbook. Дмитро Лидер, третият съосновател, притежава едва 1 процента. Така Литвин и Шевченко притежава по 35 процента, според изчисленията на Forbes, потвърдени от техни източници. Grammarly отрича, но не дава никакви данни.

Компанията, която е базирана в Сан Франциско, започва работа преди повече от десетилетие с името Sentenceworks — което бързо е сменено. Продуктът, който се предлага безплатно и срещу такса, цели да помогне на студентите да подобрят граматическите си умения и правописа си. С развитието на технологията и изкуствения интелект то вече се ползва от всички, които искат бързо и лесно да намерят и коригират грешки в мейли и текстове на английски.

Компанията твърди, че всеки ден услугите ѝ се ползват от 30 млн. души по света.