Third Point на Даниел С. Льоб е придобил значителен дял в Royal Dutch Shell PLC и настоява европейския петролен гигант да се раздели на две с цел да привлече и задържи инвеститорите, които разпродават акциите на компанията, тъй като я смятат за увреждаща природата, пише The Wall Street Journal.

Льоб е поредният инвеститор-активист, който оказва натиск над голяма петролна компания да промени стратегията си насред прехода към чиста енергия. Наскоро хеджфондът Engine No. 1 проведе успешна кампания и спечели места в борда на Exxon Mobil Corp.

Делът на Third Point се оценява на над $500 млн., което прави хеджфондът един от най-големите инвеститори в Shell, казват източници на вестника. В писмо до инвеститорите си, видяно от WSJ, Льоб защитава тезата, че Shell трябва да се раздели на две отделни компании: едната да запази старите петролни дейности, които носят стабилни приходи, а другата да стане дом на възобновяемите проекти на компанията, които се нуждаят от значителни инвестиции. Разделянето ще даде яснота относно стратегията на Shell, а двете отделни компании имат потенциала да привлекат различни типове инвеститори, които сега правят противоположни искания към мениджърския състав на англо-нидерландската компания.

Shell е от петролните компании, които не се бавят с трансформацията на бизнеса си и намаляването на вредните емисии - но не е ясно дали компанията ще се съгласи с идеята за разделяне. В писмото си Third Point посочва, че вече са водени предварителни разговори по темата.

В момента пазарът оценява Shell на около $160 млрд. Third Point пише още в писмото, че компанията се търгува с отстъпка спрямо конкурентите, макар че има по-добра колекция от бизнеси. И изчислява, че новата компания, която ще включва бизнеса с втечнен природен газ, възобновяеми източници на енергия и маркетинга, ще има същата стойност като Shell в настоящата си форма.

В коментар до изданието от Shell посочват, че "често правят преглед на стратегията" и че приветстват отворения диалог с всички акционери. От компанията припомнят още, че настоящата стратегия бе подкрепена от акционерите по-рано тази година. По време на отчета за третото тримесечие главният изпълнителен директор защити сегашната посока.

Някои други европейски компании вече обмислят подобен ход, включително италианската Eni SpA и испанската Repsol SA.

Междувременно Shell не оправда очакванията на анализаторите и отчете по-слаба печалбата за третото тримесечие. Коригираният нетен доход възлиза на $4,1 млрд., докато се очакваше резултат от $6 млрд.