От социалната мрежа Facebook обявиха, че служителите им ще могат да продължат да работят от вкъщи, дори когато пандемията приключи окончателно. Според представители на компанията, цитирани от BBC, е "работата от дистанция категорично е бъдещето". В този ред на мисли всички хора, чиято работа позволява да бъде вършена от разстояние вече могат да кандидатстват за постоянна дистанционна позиция във Facebook.

През май миналата година Марк Зукърбърг прогнозира, че 50% от служителите на компанията могат да работят отдалечено през следващите 5 до 10 години. В същото време Джак Дорси от Twitter обяви, че служителите му "вече могат да са хоум офис завинаги".

Какви са недостатъците?

Да можеш да избираш дали да работиш от вкъщи или от офиса е нещо чудесно в наши дни. Вариантът да редуваш двете места също е нещо, което все повече хора предпочитат. Какви са обаче недостатъците на постоянната работа от дистанция е въпрос, който вълнува както работодатели, така и служители.

На конференция през октомври 2020 г., главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че липсата на разделение между личния и професионалния живот означава, че "понякога се създава усещането, че човек спи докато е на работа". Разбира се, много са доказателствата и за обратното. Според много проучвания масово хората, които са хоум офис всъщност работят повече от преди.

Защо не трябва да бъркаме работата от вкъщи с почивка

Защо не трябва да бъркаме работата от вкъщи с почивка

По време на пандемията повечето работещи от вкъщи прекарват по-дълго време в работа

Така или иначе, има и големи корпорации, които държат да върнат поне част от хората обратно в офисите. Поне от време на време. Като Google, откъдето обявиха, че започват поетапно завръщане на част от служителите си поне за по няколко дни от седмицата в офиса.

Брин Харингтън, вицепрезидент на Facebook по управлението на хората, казва, че някои работници "наистина процъфтяват" у дома. Те искат да работят от къщи и ще продължат да се представят чудесно, правейки го. Защото така вече се чувстват по-спокойни и по-добре, което в крайна сметка е най-важното.

"Например родителите, които искат са по-близо до децата си и хората, които с удоволствие намаляват времето за пътуване от и до работа. Тези хора оптимизират работния си ден, те предпочитат да работят от вкъщи и това е нормално", казва Брин.

Работата от вкъщи разкри големите успехи и провали на ИТ сферата

Работата от вкъщи разкри големите успехи и провали на ИТ сферата

Цифровата бездна остава и дори се разширява, очерта се ново икономическо разделение

От Facebook планират да отворят отново офисите си в Силициевата долина за тези, които искат да ги посещават в началото на май тази година

Според прогнозите, офисите на компанията едва ли ще достигат дори 50% капацитет поне до септември. Подходът на социалната мрежа е в противоречие с политиката на много други фирми, които изразяват желание повечето от служителите им да се завърнат в офиса.

Шефът на Goldman Sachs, Дейвид Соломон, например отхвърля дистанционната работа като "новото нормално", обозначавайки го като "отклонение от нормата"

"Мисля, че за един иновативен бизнес като нашия, това не е нещо добро", казва Соломон.

Наскоро Джес Стейли, който е изпълнителен директор на банка Barclays, заяви, че работата от вкъщи "не е устойчива".

Германски законопроект може да направи работата от вкъщи работническо право

Германски законопроект може да направи работата от вкъщи работническо право

Тя може да се превърне в първата страна в Европа с подобно законодателство

Към днешна дата повечето големи компании обмислят да тестват и една нова политика. Тази, при която служителите им разделят времето си между дома и офиса.