За голяма част от хората, работещи от вкъщи (т. нар. хоум офис), 2020 г. беше изпълнена с все повече служебни задължения, отговаряне на имейли през нощта и болки в гърба, вследствие на навежданията над лаптопа. За мнозина всичко това продължава и тази година, пише Yahoo Finance.

Работата от вкъщи вече е официална политика за огромна част от бизнеса и едва ли скоро ще приключи

Това е сигурно, особено след призива на Световната здравна организация (СЗО) хората, които могат да работят от домовете си да не бързат да се връщат в офиса, за да не попречат на постигането на масов имунитет след ваксинациите. Защото пандемията далеч не е приключила.

Кои компании обявиха работа от вкъщи до 2021- а и кои изобщо не планират връщане в офиса?

Кои компании обявиха работа от вкъщи до 2021- а и кои изобщо не планират връщане в офиса?

Дори и да има връщане по работните места, те няма да изглеждат по същия начин от преди пандемията

Как да подобрим работата си от дистанция и да не я смесваме с времето за почивка?

Това е въпросът, който днес си задават все повече работодатели и служители. Наскоро британският министър-председател Борис Джонсън се сблъска с остра критика от страна на работодатели и работници. Причината: в свое изявление той коментира, че "много хората са имали доста почивни дни по време на пандемията и правителството настоява те да се подготвят психически скоро да се завърнат по работните си места."

Проблемът е, че това просто не е вярно.

Многобройните проучвания за работещите от вкъщи показват, че по време на пандемията служителите прекарват по-дълго време в работа, отколкото преди COVID-19

Според анкета, проведена в началото на 2021 г. компанията за бизнес подкрепа NordVPN Teams, във Великобритания времето, в което над 80 на 100 от служителите работят от вкъщи се е увеличило с повече два часа на ден. Тоест, повечето хора остават пред компютрите си до 8 вечерта, преди да отново да се настанят там на следващия ден - често преди 9 сутринта.

Работа от вкъщи: Почти половината служители работят в неподходяща домашна среда

Работа от вкъщи: Почти половината служители работят в неподходяща домашна среда

Как се отразява експериментът за работа от вкъщи на служителите във Великобритания?

От LinkedIn и Фондацията за психично здраве анкетираха 2 000 работещи от вкъщи британци и откриха, че на 80 на 100 от тях се падат по 28 часа извънреден труд на месец от началото на пандемията.

В свое проучване, базирано на анализ на имейли, Harvard Business School установява, че на 3,1 милиона американци средният работен ден се е увеличил с 48,5 минути още през първите седмици на пандемията. Тенденцията продължава и до днес.

По-лошото е, че все повече работодатели, особено в САЩ, очакват от служителите си да са им на разположение едва ли не 24/7. А това определено не е добре нито за здравето, нито за психиката им. На този фон изказвания като това на британския премиер Борис Джонсън определено рискуват да ядосат много хора.