Двама от петима служители, които извършват служебните си задължения от вкъщи заради пандемията, работят в "неподходяща домашна работна среда". Това показват данни от проучване на Института за управление на работните места и съоръжения (IWFM) във Великобритания, пише The Independent.

Според данните от проучването само един от всеки четири запитани заявява, че има отделно помещение или обособен кът за домашен офис. Повечето от анкетираните общо 2 200 респонденти казват, че прибягват до работни помещения като трапезарията, хола, спалнята и работят съответно на маса с трапезни столове, на  дивана, в леглото, на терасата.

Половината от отговорилите съобщават за трудности с мотивацията и концентрацията в режим на работа от вкъщи, като толкова са посочили и че често срещат разсейващи обстоятелства.

Докладът на института констатира още, че работата от вкъщи също така размива границите между работата и личния живот. По този начин за мнозина служители става трудно да се изключат от работа в края на деня или да почувстват натиск да реагират на имейли след работно време.

Почти една трета от респондентите заявят, че искат повече подкрепа от работодателя си, за да създадат продуктивно работно пространство, като например осигуряване на офис столове, бюра, екрани и по-добра ИТ поддръжка.

Twitter разреши на служителите си да работят от вкъщи "завинаги"

Twitter разреши на служителите си да работят от вкъщи "завинаги"

Досега практиката се оказва успешна

Крис Мориарти от IWFM обяснява, че след разхлабването на мерките за блокиране, вниманието на правителството и бизнеса ще се насочи главно към това как и кога служителите на Острова ще могат безопасно да се върнат на работа.

По думите му би било наивно да се предполага, че бизнесът ще изглежда, както обикновено. Затова сега мнозина изследват дългосрочните последици от "този национален експеримент за работа от вкъщи".

"Предприятията, които искат да намалят разходите или да отговорят на повишеното изискване на служителите за гъвкав режим на работа, трябва също да отчетат последиците за производителността на нацията, предвид позволяването на служителите да работят от дома си, без работодателите да са инвестирали в подходяща среда за работа от дома", коментира още Мориарти.

Twitter разреши на служителите си да работят от вкъщи "завинаги"

Twitter разреши на служителите си да работят от вкъщи "завинаги"

Досега практиката се оказва успешна