В рамките на следващите няколко седмици в Германия ще бъде внесен законопроект, който ще превърне работенето от вкъщи в постоянно право на работниците, каза в интервю трудовият министър на страната Хубертус Хайлс, предаде Zero Hedge.

Ако законопроектът бъде приет, най-голямата икономика в Европа ще се превърне и в първата страна, която ще позволи на служителите да си стоят вкъщи винаги, а не само в случай на извънредно положение.

Германия очаква вълна от фалити

Най-голямата икономика в Европа се готви за вълна от фалити

Вчера мораториумът спря да действа

"Хайл посочи, че все още непубликуваното предложение ще намери и други начини за защитаване на правата на служителите и ще постави ясни граници за животите, които повече нямат традиционното разграничение между "дом" и "офис", посочват от Zero Hedge. "То ще компенсира и някои от негативните ефекти върху колективните трудови договори и организирания труд."

"Нито можем, нито искаме да спрем промените на света", каза Хайл. "Въпросът е как можем да обърнем технологичния прогрес, новите бизнес модели и нарастващата производителност на труда в подобряване на положението не само за малцина, но за много хора. Как да превърнем технологичния в социален прогрес?"

По 300 евро за всяко дете в Германия: от днес парите потичат

По 300 евро за всяко дете в Германия: от днес парите потичат

Добавката е част от огромния пакет с мерки за справяне с кризата, породена от коронавируса

В други страни разграничаването между трудовото и личното пространство се постига чрез ограничения на професионалната кореспонденция например. Такъв е случаят във Франция.

Заради кризата Германия вече наруши други традиции, например балансираните си бюджети, след като страната увеличи краткосрочната помощ при безработица. А с новия законопроект тя, изглежда, е на път да загърби и опозицията си срещу гъвкавите условия за работа.