Facebook Inc. е плащала на стотици външни подизпълнители да транскрибират записи от аудио разговори между потребители, които използват услугите на социалната мрежа, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Компанията потвърди разкритието и заяви, че преди седмица е спряла практиката.

Подизпълнителите не са били наясно откъде идват записите, нито каква е целта на занянието. Част от разговорите са били и с вулгарно съдържание, казват източниците.

Компанията твърди, че потребителите сами са избрали опция в Messenger разговорите им да бъдат сваляни и на хартия. Служителите са проверявали дали изкуственият интелект на Facebook коректно е интерпретирал съобщенията, които са били анонимизирани.

Amazon, Google и Apple също влязоха в новините през последните седмици заради практиката част от командите към гласовите асистенти да бъдат пращани и проверявани. Apple и Google казват, че са спрели практиката, а Amazon обеща възможност за изключването ѝ.

Facebook, която съвсем наскоро бе глобена с $5 милиарда заради проблемни практики около поверителността на информацията на потребителите, отрича дълго време, че събира записи с цел показването на реклами. Досега Facebook никога не е посочвала, че трети страни може да слушат разговорите.

Политиката на поверителност на Facebook никъде не споменава, че разговорите могат да бъдат записвани и дори трети страни да ги слушат.

Facebook плаща $5 милиарда глоба заради злоупотреба с поверителността на потребители

Facebook плаща $5 милиарда глоба заради злоупотреба с поверителността на потребители

Проверките срещу интернет гигантите продължават