Facebook ще плати $5 милиарда глоба, след като успя да сключи споразумение с Федералната комисия по търговия в САЩ по обвиненията, че е злоупотребявала с лични данни на потребителите, пише Reuters, цитирайки свои източници.

Технологичната компания е поела и ангажимент да създаде специална структура, която ще наблюдава отвътре дали социалната мрежа спазва правилата за поверителността на личните данни. Комитетът ще изготвя доклади всяко тримесечие.

Обвиненията са свързани с подвеждаща практика на Facebook, свързана с телефонните номера на потребителите, които са включили двустепенната индетификация за влизане в социалната мрежа. Компанията e скрила и детайли около инструмента си за разпознаване на лица, като засегнатите в този случай са около 30 милиона души.

Google получи нова глоба от Брюксел в размер на €1,5 милиарда

Google получи нова глоба от Брюксел в размер на €1,5 милиарда

По общо три случая технологичната компания бе санкционирана с €8,2 милиарда

Отделно от това се очаква американската Комисията по ценните книжа и борсите да обяви друго споразумение с Facebook за около 100 милиона долара. Обвинението е за това, че фирмата не е разкрила рискове за инвеститорите си, произхождащи от практиките за поверителност. Според източниците комисията няма да изиска от Facebook да признава вина като част от споразумението. Следва сделката да бъде одобрена от съдия.

През 2018 година Facebook има 55.8 милиарда долара приходи и 22.1 милиарда нетна печалба.

Разследване в САЩ срина акциите на Facebook, Google и Amazon

Разследване в САЩ срина акциите на Facebook, Google и Amazon

Технологичните гиганти ще бъдат обект на проверка от Федералната комисия по търговията и Министерство на правосъдието

Още проверки

Споразумението идва в момент, в който загрижеността на политиците в САЩ относно личната неприкосновеност онлайн на хората нараства.

Отделно от това Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието в САЩ обявиха късно вчера, че официално започват широкообхватна антитръстова проверка в конкурентните практики на големите технологични компании като Facebook.

Проверката ще следи за това "дали и как водещите онлайн платформи са постигнали пазарната си сила и дали същите са използвали практики, които са намалили конкуренцията, задушили иновациите или са навредили на потребителите", пише в изявлението на правосъдното ведомство.

Засега министерството не идентифицира конкретни компании, които ще бъдат обект на разследването. Въпреки това се посочва, че ще се вземат предвид актуални опасения за фирми като социални мрежи, търсачки и други онлайн услуги на дребно.

В хипотетичния списък влизат мегакомпаниите като Alphabet, Amazon.com, Facebook, Apple, Google и други.

След обявлението акциите на Facebook се понижиха с 1,7%, тези на Alphabet - с 1%, на Amazon - с 1,2%, а на Apple - с 0,4 процентни пункта.

За сравнение, в началото на юни, когато пpaвитeлcтвoтo нa САЩ обяви, че ce гoтви дa зaпoчнe oгpoмнaта пpoвepĸa cpeщy гигантите онлайн, ĸoятo дa ycтaнoви дaли тexнoлoгичнитe гигaнти злoyпoтpeбявaт c мoщтa cи, акциите на Facebook се сринаха с 6,5%, на Gооglе - с над 6%, на Аmаzоn - с 4,6%, а на Аррlе - с 1%.

Брюксел вдигна мерника и на Amazon

Брюксел вдигна мерника и на Amazon

След милиардните глоби, които Европейската комисия наложи на Google