Google получи нова глоба от Европейския съюз. Този път санкцията е свързана с AdSense бизнеса и е в размер на €1,5 милиарда, предават световни медии. Според ресорния комисар Маргрет Вестагер американският технологичен гигант е злоупотребявал с доминиращата си позиция на пазара и е карал свои клиенти да отказват приходи от конкуренти на Google.

"Google циментира господството си в интернет рекламите и се пази от конкуренция, като въвежда антиконкурентни клаузи в договорите с трети интернет страници", казва тя. "Това е незаконно, според европейските антитръстови правила", припомня Вестагер.

Това е третата голяма глоба, която ЕС налага на технологичния гигант в последните години и маркира края на третата проверка срещу Google. Миналата година компанията получи рекордна санкция от €4,3 милиарда заради злоупотреба с господстващата позиция при Android, а година по-рано бе глобена с €2,4 милиарда заради манипулиране на резултати в търсачката.

Google обжалва европейската глоба от €4,34 милиарда

Google обжалва европейската глоба от €4,34 милиарда

Тя бе наложена през юли

Така общата сметка, която Google трябва да плати на ЕС, достига €8,2 милиарда. По информация на Bloomberg компанията обжалва предходните две санкции.Според разследването, след 2006 г. Google е карала потребителите на AdSense да поставят конкурентни търсачки на своите интернет страници.

Самата AdSense позволява поставянето на търсачката на Google и когато потребителите търсят чрез нея, технологичният гигант им показва реклами, които после дели със собственика на сайта. През 2016 г. тези правила са премахнати.

AdSense донесе по-малко от 20% от приходите на компанията през 2015 г., а оттогава делът намалява.

5-те най-любопитни факта от отчета на Google

5-те най-любопитни факта от отчета на Google

С колко са се увеличили служителите и колко плаща компанията на партньорски сайтове?