Брюксел се прицели към още един американски технологичен гигант. След като наложи три рекордно високи глоби на Google, Брюксел насочи вниманието си към Amazon.com Inc.

Разследването, чието начало бе дадено в сряда, ще провери дали Amazon не злоупотребява с двойната си роля като доставчик на услуга, която свързва търговци и клиенти от една страна, и продавач на продукти.

Конкретно, проверката ще трябва да установи дали Amazon не използва чувствителни данни от независимите търговци, за да налага собствените си продукти. Разследващите ще прегледат какви данни използва гигантът в електронната търговия, за да избере кой продавач е избиран за даден продукт, когато потребителят натисне "купи".Проверката може да доведе до глоба и забрана за практиката.

Европейският съюз води проверки срещу Google в продължение на повече от десетилетие, като в крайна сметка наложи милиардни глоби, които към момента американската компания обжалва. Новото разследване идва и в момент, в който Вашингтон сам обмисля тежки антритръстови проверки срещу гигантите в технологичния свят - Amazon, Facebook, Google и други.

Отделно, германският антитръстов регулатор заяви в сряда, че Amazon се е съгласила да промени условията си за независими търговци. Промените слагат край на 8-месечно разследване на Берлин.

Google получи нова глоба от Брюксел в размер на €1,5 милиарда

Google получи нова глоба от Брюксел в размер на €1,5 милиарда

По общо три случая технологичната компания бе санкционирана с €8,2 милиарда