Френската технологична компания Atos, за която от България работят 1700 души, е застрашена от национализация, съощават френските медии. Поради тази причина в началото на седмицата акциите на гиганта поевтиняха с 12%.

През 2022 година Atos разшири присъствието си с откриването на свой глобален център за киберсигурност. Още преди това обаче в дружествата ѝ в България вече работеха над 1500 души. Те вече са преименувани на "Евиден България" ЕООД и "Евиден Глобал Деливъри Център" ЕООД.

Снимка 216621

Източник: Atos

Според публикации във вестниците Le Parisien и Les Echos, депутати от Националното събрание на Франция призовават за национализирането на компанията, която в последно време не е никак добре финансово. През последните две години компанията се обезцени с почти 80%.

Френската Atos, за която работят 1700 българи, продава аутсорсинг бизнеса си, който е на загуба

Френски гигант, за който работят 1700 българи, продава част от губещ бизнес

Компанията сменя и името си

Френският технологичен гигант, който произведе и достави новия Български суперкомпютър Discovere, присъства у нас с две свои дружества, чрез които предоставя IT решения и услуги за корпоративни клиенти в над 40 страни.

Припомняме, че това лято групата стартира процес по преструктуриране на бизнеса си, чрез продажба на губещото си звено за аутсорсинг услуги и промени името си на Eviden.

Преди седмица стана ясно, че очакванията за финализиране на сделката се преместват от четвъртото тримесечие на 2023 година към второто на 2024 година.

Чешкият милиардер Даниел Кретински ще придобие Tech Foundations посредством своя фонд EP Equity Investment (EPEI), който ще получи и опция да закупи 7.5% от преименуваната Eviden. Това ще се случи посредством издаване на нови акции на борсата от страна на Eviden на стойност $900 милиона. По последна информация, сделката ще струва 2 милиарда евро.

От сумата обаче за компанията ще останат едва 100 милиона евро, защото останалите 1,9 милиарда евро ще послужат за погасяване на дълговете на звеното.

Общият бизнес на компанията генерира годишни доходи от 4.5 милиарда евро за 2022 година и разполага с 52 000 служители по света.

През август от българския офис на Atos коментираха, че бизнесът им у нас остава без промени и под името Eviden. Българските сдружения вече са сменили юридическите си наименования. Колкото до екипа от България, съкращения (поне засега) няма да има.

Според съобщенията ъв френските медии, двама депутати са внесли поправки в закона за бюджета на Франция за 2024 година за частично държавно придобиване на Atos, като се позовават на опасения за националната сигурност.

Именно този ход оказа отрицателно въздействие върху търговската стойност на акциите на компанията в понеделник, съобщава Reuters.

Atos отваря у нас глобален център за киберсигурност и наема до 300 специалисти

Френски гигант с €11 милиарда приходи отваря глобален център за киберсигурност у нас

Компанията планира да наеме 50 български специалисти до края на годината