Цената на природния газ в Европа при откриването на търговията тази сутрин (21 декември) се покачи до над 1800 долара за 1000 кубически метра, за първи път от началото на октомври, по данни на лондонската борса ICE.

Цената на фючърсите за януари на хъба TTF в Холандия се повиши до 1803 долара за 1000 куб. м, (или 154,35 € за MWh). Вчера "Газпром" отново не резервира капацитет за транзит на природен газ през Полша по газопровода "Ямал-Европа" за 21 декември.

В резултат на това, физическият поток на газ през тръбопровода за Германия спря тази сутрин.

"Газпром" също така не резервира допълнителен капацитет за транзит на природен газ през Украйна през януари 2022 г. и поръча едва 21,6% от предложения капацитет за транзитиране през Полша по газопровода "Ямал-Европа" на търг вчера.

Руският газов гигант започна да намалява обема на резервирания капацитет за транзит на газ по газопровода "Ямал-Европа" от 17 декември - на търг за ден напред "Газпром" също не резервира капацитет, но поръча обем за транзитиране от 26,8 млн. куб. метра при търговия в рамките на деня, като през предходните дни този капацитет беше 31,4 млн. куб. метра. След това резервираният капацитет постепенно намаля - до 5,2 млн. куб. м в събота, 4,2 млн. куб. м в неделя и символичните 3,8 млн. куб. м в понеделник.

В резултат на отказа на "Газпром" да резервира транзитен капацитет за 21 декември, започнаха реверсивни (с обратна посока) доставки на газ по газопровода "Ямал-Европа" от Германия до Полша, по данни на газопреносния оператор Gascade.

Анализатори: "Газпром" вдига цената на газа и намалява доставките за Европа

Анализатори: "Газпром" вдига цената на газа и намалява доставките за Европа

Цените на синьото гориво са скочили 7,5 пъти от началото на тази година

Посоката на транзитиране на газ през тръбопровода зависи от заявките, които газопреносният оператор получава от клиентите, пише ТАСС. Посоката на газовия поток може да се промени поради по-високи номинални заявки за транзитиране в едната или другата посока.