Германия обмисля да предприеме мерки, с които да направи бизнеса на най-голямата европейска икономика с Китай по-малко привлекателен. Правителството се стреми да намали зависимостта си от азиатската икономическа суперсила, пише Reuters, цитирайки двама експерти.

Мерките ще дойдат от страна на Министерството на икономиката на страната и могат да включват намаляване или дори премахване на гаранции за инвестиции и износ за Китай и прекратяване на насърчаването на търговски панаири и обучение на мениджъри там.

Заемите от държавната насърчителна банка KfW могат да бъдат пренасочени към проекти в други азиатски страни, като Индонезия, в съответствие с опитите за диверсификация на търговията и увеличаване на бизнеса с демокрациите.

Обмисля се проверка както на китайските инвестиции в Германия, така и на германски инвестиции в Китай

Очаква се германското правителство да подаде жалба до Световната търговска организация относно това, което смята за "нечестни китайски търговски практики", заедно с Групата на седемте богати демокрации (Г-7).

Германия най-накрая преосмисля позицията си относно ядрената енергия

Германия най-накрая преосмисля позицията си относно ядрената енергия

Министерството на икономиката разглежда потенциален проектозакон за улесняване удължаването на работата на атомните централи

Припомняме, че още през май тази година Министерството на икономиката на Герчания отказа гаранции на Volkswagen за нови инвестиции в Китай. Германските производители на автомобили са особено силно изложени на китайския пазар, като Volkswagen прави около половината от печалбите си там. Германия и Европа също разчитат на Китай за определени суровини, като например редкоземните елементи.

През 2016 година Китай стана най-големият търговски партньор на Германия с обем на търговията от над 245 милиарда евро през 2021 година, което спомогна за растежа на най-голямата икономика в Европа, която е ориентирана към износа.

Бизнес в хаос: Китай постави обратно милиони хора под поредния локдаун

Бизнес в хаос: Китай постави обратно милиони хора под поредния локдаун

На фона на безсимптомни случаи на Covid-19