В момент, когато цените на енергията стават плашещи, германският министър на икономиката Роберт Хабек отново настоява атомните електроцентрали, които трябваше да бъдат затворени, да останат в експлоатация за по-дълго време.

Министерството разглежда потенциален проектозакон за улесняване удължаването на работата на атомните централи, писа Der Spiegel.

Още в средата на август Германия обмисля идеята ядрените съоръжения да продължат работа, макар че миналата година започна трескава подготовка за затварянето им,

Страната обмисля идеята за удължаване на живота на централите от месеци след като доставките от страна на Русия вече са несигурни.

Тъй като цените електроенергията в страната скочиха над 500 евро за мегаватчас на Европейската енергийна борса за първи път с влошаването на енергийната криза. Ето защо най-голямата икономика в Европа вероятни ще "отложи" затварянето на последните си три ядрени съоръжения.

Според правителствени източници обаче решението за удължаване на живота на атомните електроцентрали все още не е официално прието от кабинета на германския канцлер Олаф Шолц и все още се нуждае от гласуване в парламента, писа Oilprice, цитирайки WSJ.