British Petroleum (BP) отчете 2.1 млрд. долара печалба за четвъртото тримесечие на 2017 г., надхвърляйки очакванията на анализаторите с 200 млн. долара.

На годишна база печалбата на петролния гигант се е увеличила над 2 пъти до 6.2 млрд. долара през 2017 г., спрямо 2.6 млрд. долара през 2016 г.

Позитивните резултати се дължат на скока в преработката на петрол и търговията с петрол и горива през последните 3 месеца на 2017 г.

"Това са най-големите печалби, които имахме напоследък. Всички бизнеси работят максимално добре", каза пред CNBC изпълнителният директор на BP Боб Дъдли.

Печалбите на BP идват в условията на бързо подобряваща се среда за големите енергийни компании, като цените на петрола скочиха с 50% от средата на миналата година. Стандартният еталонен сорт Брент се възстанови силно през последните месеци и достигна многогодишен връх от 70 долара за барел по-рано този месец.

Има признаци, че петролният пазар се балансира, особено след като обединените производители продължиха споразумението за ограничаване на производството.

През последните тримесечия големите петролни компании са нетърпеливи да покажат на инвеститорите, че постигат напредък, за да покрият разходите и дивидентите с печелене на пари.

Времената на слабо търсене и ниски цени на "черното злато" изглеждат отдавна забравени.